Nordmarkafortellinger

Den fineste teksten som er skrevet om Nordmarka

Johannes Dahls «Fjellsjøen», fra 1942.

Nord på Hadlandsskogen, i det nordøstlige hjørne av Nordmarka, ligger Fjellsjøen.
Snareste veien dit er fra Hadstua. Når en fra Harestua stasjon går nordom vannet og krysser de tre elvene, Hadstuelva, Hanakneelva og Myllselva, kommer en til Hadstuskogen. Herfra går det - forbi Gagnumsetra - en gammel kløvvei til Gjerdingen. Følger en denne stien en times tid, er en ved Fjellsjøen.
Her ved denne lille sjøen var min barndoms paradis. Ved utskiftningen i 1878 var store strekninger av Hadlandsskogen tilfalt baron Wedel-Jarlsberg til odel og eiendom, og den østlige del, hvor Fjellsjøen lå, hørte fra nå av under Hakadals Verk.
Fjellsjøen var fra gammel tid ansett for å være det beste fiskevann i mils omkrets. Den var før utskiftningen blitt brukt av gamle Hans Hadstuvollen, og jeg har inntrykk av at han hadde et slags stilltiende privilegium på fiskeriet. Nå gikk fiskeretten helt over til den nye eieren, og som dennes stedfortreder fikk min min far anledning til å betrakte Fjellsjøen som «sitt» fiskevann.
Ut fra de «gammeldagse» anskuelser, som dengang rådet, ble denne betraktning også respektert av alle. Far beholdt fiskeretten ubestridt i mange år, iallfall gjennom hele min oppvekst og første ungdom.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Torbjørn Ekelund