A- og B-mennesker

Finn din indre klokke

A-mennesker sliter med å holde seg våkne om kvelden. B-mennesker sliter med å stå opp om morgenen. Det handler ikke om viljestyrke eller mangel på moral, men om gener og evolusjon.

Jeg er et A-menneske, og lenge hadde jeg det sånn at jeg så ned på B-mennesker. Jeg tenkte at de manglet karakter og viljestyrke, og sløste bort halve natta på uproduktive aktiviteter, mens vi andre la oss tidlig og sto opp med sola for å bygge landet.
Forskning viser at jeg har tatt feil, at hele vår vestlige kultur har tatt feil.
A-mennesker har ikke overlegen viljestyrke.
B-mennesker er ikke late.
Vi er skrudd sammen på forskjellige måter, og det er en styrke, ikke en svakhet. En gang for lenge siden utnyttet vi denne styrken. At mennesker våknet og sovnet på forskjellige tidspunkt var viktig for overlevelse. I dag lever vi i samfunn som er ordnet sånn at alle skal stå opp samtidig om morgenen. Det er en ordning som favoriserer A-mennesker, sånne som meg. B-menneskene, derimot, må innrette seg etter et system som virker mot dem.
Vi er som et dårlig organisert fotballlag, der treneren ikke klarer å utnytte hver enkelt spillers styrker, men insisterer på at alle skal beherske alt like godt. Hvis vi skal få gjort noe med det, må vi gå løs på forestillingen om at alle skal jobbe fra 9 til 16. Vi må legge opp til en mye større grad av fleksibilitet. Da vil vi få et mer produktivt samfunn, med gladere og friskere mennesker.

Hvorfor er det sånn? Les videre, så får du forklaringen.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Sanundu bcrn. Tugnlng cn Ludnlg Kcrstun, 1893. Ncsjanclmusuut.

: