Egenmelding

Slik går det når klatrere lager film

Fjellet ble filmstudio og skuespillerne måtte lære å klatre. Torsdag har kortfilmen Fallet oslopremiere.

Kortfilmen Fallet oppsummert på noen få linjer: Agnes og Ragnar skal klatre et fjell i Nord-Norge. Underveis på klatreturen kommer mørke hemmeligheter fram. Den essensielle tillitten som trengs både i et forhold og i klatreveggen blir satt på prøve.

Fallet er Norges første kortfilm filmet i en fjellvegg. Den krevende innspillingen ble gjennomført sommeren 2013 på fjellet Rødøyløva på Helgelandskysten. Ideen oppstod da regissør Andreas Thaulow og produsent Håvard Gossé Bergseth møttes i Trondheim for å diskutere filmideer. Begge er klatrere, og da Andreas hadde en manusidé om en rik, sur danske som skulle klatre med en jordnær nord-trønder var vi enige om at dette var et prosjekt vi ville gjennomføre.

Underveis i manusutviklingen ble ideen endret til at det er et kjærestepar som skal bestige fjellet. ”Tillit” var et begrep vi var opptatt av, som vi ville utforske, og som la føringer for utviklingen. I tillegg ville vi filme så mye som mulig i en faktisk fjellvegg.

Men hvor skal man filme en slik film? Opprinnelig hadde vi sett mot Lofoten og linja Bare Blåbær på Vågåkallen. Vi innså tidlig at å stenge av denne ruta i to uker midt på sommeren kom til å skape furore i klatremiljøet. Siden vi er fra Midt-Norge var det også ønskelig å gjennomføre filmingen her, men fjellene våre var enten ikke passende, eller lå litt for utilgjengelig til. Produsent Petter Aspdal Hansen inviterte oss derfor til en locationbefaring i sin hjemtrakt Helgelandskysten. En uke i mai 2013 kjørte vi rundt i området og så på mulige fjell. Da vi ankret opp under Rødøyløva var vi ikke i tvil: Her skal filmen lages!

Rødøyløva ligger på Rødøy, en øy med ca 160 innbyggere fire timer med båt fra Bodø. Her er det to kilometer med vei og én liten butikk. I tillegg hadde den ekstremt mange hyggelige mennesker som tok imot oss og hjalp oss. Selve fjellet er en 440 meter høy granittklump som stikker rett opp av havet. Den rødlige fargen samt noen spesielle kjennetegn får den til å se ut som en løve. Nedenfor den vertikale veggen ligger kritthvite strender på rad og rekke, og utsikten ut over Helgelandskysten er verd mer enn enhver million. Faktisk var vi nødt til å gjøre grep for at ikke naturen skulle bli for fremtredende i filmen, og ta fokus bort fra historien.

I juli var vi tilbake igjen på Rødøya, og da hadde vi med oss vår klatre-ekspert Øystein Krydsby Johnsen. For å være sikre på at alt var, ja, sikkert! Sammen med et klatreteam bestående av fire andre klatrere fra Nord-Norge, Belgia og Danmark gikk han i gang med å renske fjell og gjøre klart for at to skuespillere og et filmcrew skulle henge i fjellveggen i en uke. Jeg underdriver ikke når jeg sier at det ble sykt mye arbeid på disse fem i disse ukene.

Når det gjelder skuespillere, så hadde vi tidlig dilemmaet om vi skulle finne klatrere og lære de å spille skuespill, eller finne skuespillere og lære de å klatre. Vi valgte det siste, da det til slutt er dramaet som utspiller seg som er det viktigste i filmen. Lisa Carlehed og Mads Sjøgård Pettersen fikk tre måneder på seg til å lære seg å klatre. Innsatsen var upåklagelig, du skal være godt trenet for å se at de aldri hadde hengt i en klatresele mer enn 20 meter over bakken før de bevegde seg ut det 440 meter høye loddrette fallet på Rødøyløva.

I likhet med statens vegvesen hadde vi en 0-visjon. Ingen skulle bli skadet, og sikkerhet var prioritet nummer én. Dette krever at alle får opplæring, og passes på av kyndig klatrepersonell. Denne visjonen klarte vi å overholde, men det gikk på bekostning av effektiviteten og arbeidstempo. Alt tar fem ganger så lang tid å gjennomføre når man henger i en klatrevegg. Til slutt var eneste slitasje på de som arbeidet på filmen slitne knær og noe underskudd på søvn. Alle var enige om at å tvinges til å bestige et fjell hver dag en uke var noe de hadde godt av.

Etter over et halvt år med post-produksjon er filmen nå ferdig. Vi ønsket å gi noe tilbake til folket på Rødøya som bistod oss under innspillingen, og hadde derfor en førpremiere der den 21. februar med påfølgende fest. Deretter hadde filmen verdenspremiere på den Oscar-kvalifiserende filmfestivalen Cinequest i San Jose, California 5. mars 2014, og norgespremiere under Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim 12. mars. Filmen er plukket ut til Florida Film Festival i USA og Trento Filmfestival i Italia i april, og det er planlagt en visning i Danmark i nær framtid.

Oslopremiere på Cinemateket torsdag 27. mars klokka 20.30. Arrangementet er gratis.