Foto

Besatt av nordlys

Aldri sett nordlys? Sjekk disse bildene fra Lofoten.

Fotograf Vidar Lysvold om å fange nordlyset:
»Jeg liker enkelt utstyr, og økonomien min tilsier at jeg må gjøre det billig. Men jeg bruker fullformat-kamera. Nikon d600, et Samyang 14mm objektiv og et gammelt stativ som jeg fikk av en kjenning på Facebook. Det holder for meg. Når jeg skal fange nordlyset, sjekker jeg først nordlysvarsel (f.eks. http://www.storm.no/nordlys/) og værmelding, deretter dobbeltsjekker jeg ved å se ut verandadøra. Så hiver jeg meg i bilen på nordlysjakt. Jeg er ikke tålmodig. Sitter ikke timevis og venter, for å få tatt nordlysbilde med det og det treet eller fjellet i bildet. Selv om jeg ser meg ut perfekte motiver, er jeg sjelden akkurat der når nordlyset eksploderer. Da må man improvisere, ofte har man bare minutter før det er over.

Det er disse stundene jeg liker best. Når jeg fotograferer, blir jeg gjerne borte til neste morgen, eller til værgudene gir beskjed om at nå er det nok. Været skifter jo rimelig kjapt her.»

Om nordlys:
Aurora polaris (norsk: polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Det skaper elektromagnetisk stråling.

Polarlyset er i en høyde på mellom 90 og over 180 kilometer over bakken. Fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene. Polarlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje. Fenomenet er observert fra bakkenivå så langt sør i Norge som i Kristiansand

Polarlyset, eller aurora polaris, på den nordlige halvkule kalles også aurora borealis («morgenrøden i nord») eller nordlys, mens det på den sørlige halvkule kalles aurora australis eller sørlys.
Polarlyset inneholder bare visse farger, ikke alle fargene i solspekteret. Dette er på grunn av at polarlyset skapes gjennom stråling i ulike bestemte bølgelengder fra atomer og ioner i atmosfæren. Fargen på polarlyset avhenger av hvor høyt i atmosfæren fenomenet oppstår.
Over 180km – Nitrogenmolekyler og oksygenatomer skaper rødt lys.
Mellom 120km og 180km – Oksygenatomer skaper sterkt gulgrønt lys.
Under 120km – Nitrogenmolekylioner skaper blålilla lys. (Les mer på wikipedia).