Enkle hytter i Norge

Familehytte i fire generasjoner

En bekk i nærheten, og langt fra folk. Det var det viktigste da Katrine Voss´oldeforeldre valgte tomt til hytta på Krokskogen.

Hytta er i dag på 58 kvadratmeter, fortsatt uten strøm og innlagt vann, på Monsebråtan, i den delen av Krokskogen som hører til Hole kommune. Fra leiligheten på Bekkestua bruker Voss 40 minutter på å kjøre til hytta. Om vinteren er det en fem kilometers skitur i oppoverbakke før de er framme.

For snart hundre år siden fikk oldefar Valentin Voss bygge hytte på en tomt i området, som takk for et særs vellykket advokatoppdrag. Sammen med kona Augusta Wergeland brukte han et helt år på å finne det perfekte stedet.
- De hadde sett seg ut fire ulike plasser, og dro tilbake vår, sommer, høst og vinter for å få med seg hvordan det var under alle årstidene. Så fant de ut at det var akkurat her de ville ha hytta. Det var en bekk i nærheten, og det var langt fra folk. Tømmeret ble hugget to kilometer nord for tomta, og fløtet på elva Lomma ned til der hytta skulle stå. Så ble det tørket og behandlet, slik at laftingen kunne starte. Den gang måtte de gå 1,2 mil for å komme hit, forteller Voss.
I 1929 sto hytta ferdig, og først i 1973 ble det bygget på et lite kjøkken og et soverom til.
(Se flere bilder og les historien:)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her