Bildespesial

Eyes as big as plates

Hva i alle dager er det gamlingene driver med i naturen?

Hvordan.
Vinteren 2011 tikket det inn en hilsen fra den New York-baserte finske kostymekunstneren Riitta Ikonen, som lurte på om ikke jeg kunne tenke meg å tilbringe våren med henne på Sørvestlandet. Hun hadde googlet de tre ordene «Norwegian», «photographer» og «grannies», og funnet bildene av mine gamle damer fra Mormormonologene, søkt om gjestekunstneropphold og allerede fått ja. Jeg pakket sakene og møtte Riitta for første gang i Sandnes i mai, på trappa til den 20 kvadrat store leiligheten vi skulle dele den neste måneden. Heldigvis for oss var det topp stemning i fire uker til ende og siden har vi vært så heldig å bli kjent med, jobbe sammen med og fotografere seniorer fra Norge, Finland, USA, Frankrike, Island, Færøyene og England.
– Karoline Hjort

Hvorfor.
Eyes as Big as Plates leter etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen gjennom eldre menneskers skildringer av natur, forestillingsevne og livslyst. Prosjektet er en hyllest til nysgjerrigheten og utfordrer synet på en demografisk gruppe som til det kjedsommelige kategoriseres som marginalisert eller som en homogen klisjé i seg selv. Med utgangspunkt i romantikkens hyllest av forestillingsevnen og med referanser til skikkelser i nordisk folklore, fotograferes hver bidragsyter som en ensom skikkelse i landskapet, kledd i elementer fra omgivelsene. Naturen fungerer både som innhold og kontekst, og Bidragsyternes betraktninger og forhold til natur danner utgangspunktet for de individuelle skulpturelle kostymene.

Agnes
Astrid
Halvar

Hvem.
Eyes as Big as Plates er produsert i samarbeid med pensjonerte agronomer, fiskere, rørleggere, zoologer, operasangere, husmødre, kunstnere, akademikere og 90-årige fallskjermhoppere. Bidragsyterne til prosjektet dukker opp underveis, alt avhengig av hvor vi befinner oss. Noen ganger finner vi hverandre gjennom tilfeldige møter på gata, andre har dukket opp i dumplingrestauranter, på seniorsentre, korøvelser, operasoiréer, innendørs planteklubber, jernvarehandlere eller av og til har vi avertert etter nysgjerrige bidragsytere i lokalavisene i nærmiljøet. I Finland ble store deler av Riittas familie rekruttert i forbindelse med en solid feiring av midtsommer i de dype østfinske skoger, mens Karolines seilekamerater og kollegaer fra Christian Radich figurerer som lyktemenn og kystmoseskikkelser. Serien teller nå over 40 portretter fra 7 ulike land, og prosjektet er fortsatt i utvikling.

Torleif
Matti
Salme
Velkkari & Bob
Marie
Phetsavath & Olafur