Å bo og leve i en båt

Et småbruk på vannet

Å kunne kaste loss når som helst er vanskelig med en båt som krever konstant vedlikehold, men Tonje Havstad og familien passer seg for å gro fast til kaia.

Hun er en veteran i bobåt-tilværelsen. Da Tonje flyttet hjemmefra for mange år siden, flyttet hun inn i en jakt fra 1884, sammen med den gang kjæreste.
En jakt er en énmastet liten seilskute med flatt akterspeil som ble mye brukt til å frakte fisk sørover fra Nord-Norge og varer nordover på 1800-tallet. På 1900-tallet var de kystens lastebiler, kan Tonje fortelle.
– Jeg kjørte frakt med den i to somre, så ble den leid ut og deretter solgt for 70 000 kroner mer enn vi kjøpte den for, sier hun.

Tonje er vokst opp i en nevenyttig familie, og har jobbet med restaurering av båter fra hun var omtrent 15 år gammel og har båtbyggerutdannelse. På den måten holder hun arbeidskostnadene til vedlikehold så lave som mulig. Men i motsetning til hva renovering gjør med prisen på et hus skal det mye jobb, eller flaks, til for å få solgt båter for mer enn man legger ned tid og penger (og kjærlighet) i dem.
– Den store forskjellen på leiligheter og båt er at det kapitalistiske systemet favoriserer huseiere. Presset gjør at det bare går oppover. Jeg hørte nettopp noen si at båt er en sikker investering på den måten at det er et stort svart hull som du kan være sikker på at alle pengene dine ligger trygt i, sier Tonje og ler.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her