Unike overnattinger i verden

Et 3D-printet hus i Lombardia

Fra og med nå kan du «skrive ut» ut et bærekraftig hus med jorden rundt tomta som blekk.

Ja, det høres ut som sci-fi. Men sånn er verden. Den durer videre, og det som var fremmed i går er blant annet hjemmet vårt i morgen. Vi får spenne oss fast mens vi skytes gjennom livets reise.

Her er nemlig verdens første 3D trykte hus - helt fra lokal råjord. TECLA kalles prosjektet som er blitt en realitet takket være SOS - School of Sustainability (opplæringssenter grunnlagt av Mario Cucinella), de banebrytende forskningsprosjektene til Mario Cucinella Architects og 3D-print teknologi fra WASP (Ikke bandet, men techselskapet!)

TECLA er en sirkulær boligmodell som samler forskning om allmenn byggepraksis, studier av bioklimatiske prinsipper og bruk av naturlige og lokale materialer. Det er et nesten nullutslippsprosjekt: foringsrøret og bruken av et helt lokalt materiale muliggjør reduksjon av avfall og byggerester. Sammen med bruken av råjord, gjør det TECLA til et banebrytende eksempel på boliger med lave karbonutslipp. Flott ser det også ut.

Den atypiske formen, fra geometrien til de ytre kantene, danner grunnlaget for den strukturelle balansen i konstruksjonen - både under selve utskrivingen og når belegget er fullført.

Med et areal på ca. 60 kvadratmeter, består huset av en stue med kjøkken og soverom. Møblene - delvis trykt i lokal jord og integrert i råjordstrukturen, og delvis designet for å bli resirkulert eller gjenbrukt - gjenspeiler filosofien til en sirkulær husmodell. Hadde hobbitene hatt denne teknologien, hadde de vært mange flere. Og Gandalv kunne gått rakrygget gjennom stuen.

Kilde: wallpaper.com