Debatt

Er naturen tjent med en lavmælt debatt om vindkraft?

Truls Gulowsen er foreslått som ny leder av Naturvernforbundet. Kan han forklare hvordan vindkraftutbygging kan være bra for naturen?

Dette skrev Truls Gulowsen, tidligere leder av Greenpeace Norge, på Twitter 24. februar 2021. Her kan det virke som om Gulowsen ønsker mer vindkraftutbygging bare denne blir «gjort riktig». Mener han at det finnes eksempler på slike utbygginger som er «gjort riktig» her til lands? I så fall vil jeg gjerne ha en liste over disse. At vindkraftutbygging kan være «veldig godt nytt» for vindkraftbransjen er lett å tro på. Vanskeligere er det, for meg, å bli overbevist om at denne utbyggingen skal kunne være «veldig godt nytt» for klima og naturvern, slik det hevdes i tweeten. Kanskje Gulowsen, i en artikkel med kilder, kunne forklare hvordan vindkraftutbyggingen kan bedre klimaet og i tillegg være «veldig godt nytt» for naturvern?

11. mars 2021 kunngjorde Naturvernforbundet, på sine egne nettsider, at valgkomitéen hadde avgitt sin innstilling til nytt sentralstyre for det kommende året. Truls Gulowsen ble foreslått som ny leder, og Pernille Hansen ble foreslått som nestleder. Hvis man googler Gulowsen og Hansen, ser man at begge har vært positive til vindindustri tidligere. Hvordan stiller de seg til dette i dag? Det står det ikke noe om i presentasjonstekstene som medlemmene blir invitert til å lese før valg av nytt styre, som etter planen skal gjennomføres på landsmøtet 23.- 25. april. Imidlertid kunne man nylig se Gulowsen i en video fra Innvordfjellet i Trøndelag, hvor han med tyngde og alvor argumenterte mot vindkraftutbygging der.

Naturvernforbundets generalsekretær Maren Aschehoug Esmark og leder Silje Ask Lundberg har tidligere kritisert egne medlemmer for det de mener er upassende bruk av en definisjon hentet fra Store norske leksikon. Hva slags ytringsrom er det Gulowsen ønsker seg hvis han blir leder? Hvor «lavmælt» bør man være, og hva nøyaktig vil det si å bruke «innestemme»? Vi kan kanskje også spørre oss hvem som er tjent med at debatten foregår i det stille? Slik jeg personlig tolker situasjonen, er vårt alvorligste problem at majoriteten av befolkningen på Østlandet enda ikke har fått med seg hvor naturødeleggende vindkraftutbyggingen er. Skal vi be naturvernere gå stille i dørene i vindkraftsaken når gjennomsnittsnordmannen sitter halvsovende i sofaen med Netflix og ostepop?

18. april 2021 kunne Naturvernforbundet melde at man nå ser for seg å ha enda en nestleder, slik at man får en ledertrio bestående av én leder og to nestledere. Synnøve Kvamme er foreslått av Naturvernforbundet i Hordaland. Kvamme gjorde seg bemerket da hun kjempet mot monstermastene i Hardanger. Hun har i tillegg markert seg som en tydelig stemme mot vindindustri. Om Kvamme blir valgt som nestleder, ser jeg for meg at Naturvernforbundets troverdighet vil styrkes.

Håpet mitt er at Truls Gulowsen, hvis han blir valgt som leder for Naturvernforbundet, kun vil ri én hest i vindkraftsaken. Det naturen trenger, er at han setter seg godt til rette på den hesten han red på Innvordfjellet nylig. Han kledde å sitte der.

Naturvernforbundet har årsmøte kommende helg, 23.-25 april.