Kommentar

En pinne for lavlandet

For den som ikke elsker skisporten er det lett å føle seg som en del av dette landets pariakaste fra desember til april.

Det er vinter og ferie og jeg står på et svaberg ved kysten. Jeg befinner meg 3 m.o.h., førti mil og tusen høydemeter unna nesten alle jeg kjenner. De er på fjellet. Via sosiale medier har jeg full oversikt over hva de driver med. De gjør det samme hver dag. Går på ski og forteller hvor herlig det er.

Jeg er en nordmann som ikke elsker vinteren. Det koster meg litt å innrømme det. Jeg har ingen problemer med å forstå at folk elsker vinterfjellet, for det er blant de vakreste landskap som finnes. Jeg har heller ingen problemer med å forstå at de liker å gå på ski. Det jeg har problemer med å forstå, er det aldri opphørende behovet for å fortelle om det. Det finnes ingen annen forklaring på dette behovet enn at menneskene som er på fjellet om vinteren føler at de i den bestemte situasjonen innfrir et nasjonalt krav i så stor grad at de bare må informere om det, sånn at det ikke skal gå fullstendig upåaktet hen. De vet at de ikke trenger å si så mye fornuftig, verken om fjellet eller skiene, det holder at de viser seg fram med det rette utstyret i de rette omgivelsene. Da tenker de: Nå er jeg det perfekte mennesket, en bærer av verdier, et bunnsolid forbilde.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Illustrasjon: Vebjørn Pedersen

Stctusappdcturlngunu po Fccubaas mlnnur am du sam luggus ut po 17. mcl ag po julcftun ag hnar fals ssrlnur: «I dcg ur dut 17. mcl!», ullur «I dcg ur dut julcftun!», sam am du frystur ct dut flnnus naun dur utu sam lssu cllurudu nut duttu.An motun ssluntuslcstunu farmulurur sug po, frcmgor dut ct durus sulntllllt ur unarm l spqrsmolut am du hcr nclgt rlstlg ullur lssu. Du crgumunturur lssu un gcng far ct nlnturfjullut ur dut bustu studut o næru, du farslcrur lssu hnarfar du applunur dut sonn, du bcru luggur ut ut blldu mud ssjun harlsant ag durus ugut, glgcntlssu hjulmhadu l fargrunnun, ullur ut blldu cn lcngrunnsslunu l sparut (clltld undurusspanurt), ag du ssrlnur:

Puddur!46 s po trlssusslnnur l dcg!Acccchhhh!Trungur jug o sl mur?

Sncrut ur: Jc, du trungur o sl mur.Vlllu mcn gjart dut scmmu hnls mcn ncr po nardlss mustursscp l juda, ullur po sluststruff po Sqrlcndut? Luggur ltcllunuru ut Fccubaaspastur dur dut stor: Er po tlrcmlsu-fustlnclun l Gunanc - trungur jug o sl mur? Flnnus dut nau cnnut lcnd l nurdun hnar lnnbyggurnu apptrur sonn?