innholdsannonse

En kort introduksjon til reinsdyrjakt

Det skal ikke være enkelt. Men det er kanskje derfor kjøttet smaker så godt?

Sammen med samboeren Runhild Gjelsvik og fotograf Sverre Hjørnevik hadde Martin Blom oppsøkt det ville og vakre landskapet mellom Lærdal og Årdal i Sogn og Fjordane. For å jakte rein. – Tåken kom og gikk – og plutselig oppdaget Runhild to bukker på ca én kilometers avstand. Vi satte oss ned og observerte. En stund mistet vi dyrene av syne på grunn av tåken. Men så, plutselig, sto den ene bukken foran oss, på bare 15 meters avstand. Runhild var klar til å skyte, men så kom tåken igjen. I tillegg stilte bukken seg i horisont foran oss. Dermed kunne vi ikke si 100 prosent sikkert hva som befant seg bak reinsdyret. Vi kan ikke avgi skudd når vi ikke har såkalt kulefang. Og dermed skjøt vi heller ikke. Like etterpå oppdaget reinsdyret oss og forsvant. Dessverre så vi ikke flere reinsdyr på denne turen...

Reinsdyr (rangifer tarandus) er et hjortedyr som lever i de nordligste landområdene på jorda, der de er godt tilpasset de ekstreme kulde- og snøforholdene som kan råde på vinterstid. Reinsdyret skiller seg fra andre hjortedyr ved at både bukkene (hannene) og simlene (hunnene) utvikler gevir. Den normale skulderhøyden hos reinsdyr er vanligvis 82-120 cm. Bukkene veier vanligvis mellom 70 og 100 kg (slaktevekt), mens simlene veier 40-60 kg (slaktevekt). – Fjellene mellom Lærdal og Årdal er antakelig noe av det mest billedskjønne man kan jakte reinsdyr i, sier Martin Blom. – Det er ordentlig vill natur der oppe. Du får virkelig følelsen av å være høyt til fjells når Sognefjorden ligger 1 200 – 1 300 meter rett under deg. Samtidig er det en stor utfordring å finne dyr. Reinsdyrstammen i dette området er nokså liten, kun rundt 250 dyr. Martin forteller at reinsdyrjakt generelt er krevende. Du må ut og gå i ulendt terreng – og ofte må du gå veldig langt. Det gjelder å komme seg opp på strategiske punkter i fjellet og studere landskapet med kikkert.
– Den store utfordringen er å komme seg usett inn på godt skuddhold, sier Martin. – Og hvis du er så heldig at du får skutt et reinsdyr, må du slakte på stedet. Det kan være en bøyg for mange. Til slutt må du partere dyret og fylle sekken med kjøtt. Det kan selvsagt bli en tung tur hjem.

Men Martin vil helst trekke fram de positive aspektene ved reinsdyrjakten : – Jeg har holdt på siden jeg var 16 år – og før det hadde jeg vært med i mange år og sett på andre jegere. Jeg er svært glad i reinsdyrjakten. Først og fremst fordi den gir helt unike naturopplevelser. I tillegg er det en svært spennende form for jakt – som gir store fysiske utfordringer. Til slutt må jeg si at reinsdyrkjøtt er helt nydelig mat. Det er ikke tilfeldig at det står reinsdyrkjøtt på menyen i svært mange norske bryllup!

Hvor
Grovt sagt er det hjort på Vestlandet, elg på Østlandet og rein i høyfjellet. I Norge finnes det 19-20 forskjellige villreinområder. Noen områder ligger på statlig grunn – andre om- råder har private grunneiere. I denne reportasjen jakter Martin Blom og samboeren Runhild Gjelsvik i fjellene mellom Lærdal og Årdal i Sogn og Fjordane.
Hvordan
For å jakte på reinsdyr, må man først ta jegerprøven. Man må også gjennomføre årlige skyteprøver med obligatoriske prøveskudd. Noen begynner rett på storviltjakt etter bestått jegerprøve, men det kan lønne seg å starte med småviltjakt. Skal man på reinsdyrjakt bør man ha kunnskap om hvordan man slakter og parterer dyrene. Denne kunnskapen får man ved å være på annen jakt eller sammen med erfarne reinsdyrjegere. Utlendinger som ønsker å jakte i Norge, må tilfredsstille reglene for jakt i hjemlandet. De må betale norsk jegeravgift – og eventuelle våpen må selvsagt fortolles på vei inn i landet.
Sesong
Reinsdyrjakten begynner 20. august. Da bruker bukkene å gå alene – mens simler og kalver går sammen i flokker. I månedsskiftet august-september starter brunsttiden, og da slår dyrene seg sammen.
Guider
Det fins flere aktører som kan arrangere reinsdyrjakt og guide jegere i et gitt jaktområde. Martin Blom driver selv med dette – i tillegg til produksjon av jaktfilmer og jaktjournalistikk (www.jakt-dvd.no).
Mer info
www.jeger.no
www.njff.no