En grønn reise fra Norge til India

Første etappe: Oslo-København

Hydrogenbilen har ankommet, og jeg er klar til å reise videre

OSLO – KØBENHAVN

Jeg ankom København med ferge fra Oslo. Det var den eneste muligheten. Fergen er ennå ikke utslippsfri, men den har landstrøm til kai i Oslo, noe som er nøkkelen til å redusere lokale utslipp.

Bilen jeg skal kjøre er en Hyundai iX35 som har nok rekkevidde til å kjøre gjennom Danmark, Tyskland og hele veien til Italia. Det er en SUV med god plass, så jeg bestemte meg for å ta med barna og søsteren min på reisen hele veien til Itala.
Derfra drar jeg videre alene.

Det tok under fem minutter å fylle tanken med ren hydrogen. Hydrogen kan framstilles og brukes uten direkte utslipp av CO2. Det eneste utslippet er vann som visstnok er så rent at det kan drikkes.

(saken fortsetter)

Bilen har jeg fått låne av Greenstat, et firma der jeg sitter i styret. Greenstat er en av fire partnere som har fått i oppgave å utvikle infrastrukturen når det gjelder steder man kan fylle hydrogenbiler i Norge, for der ligger vi foreløpig et stykke bak.
Norge var ledende på hydrogenteknologi, men nå har vi mistet den posisjonen. Infrastukturen for hydrogenbiler i Norge er faktisk dårligere enn den var for noen år siden, det er derfor jeg måtte jeg ta ferge fra Oslo til København. Herfra blir det derimot enklere, for infrastukturen i Europa gjør at jeg kan fylle hydrogen hvis det blir nødvendig, hele veien fra København til San Remo.

Følg med når Harvest rapporterer fra nye etapper på Birgit Lioddens grønne reise fra Norge til India.

Hva er egentlig hydrogen? Les mer på forskning.no