Én fotograf - ett bilde

Øysten Glenne Kristiansen

Motiv: Negribreen på Spitsbergen.

Negribreen på Spitsbergen. Foto: Øysten Glenne Kristiansen

- Som fotograf er jeg opptatt av både mennesker og natur, men jeg betrakter ikke meg selv som noen typisk naturfotograf. Jeg tenker ofte på den forgjengeligheten både vi selv og våre omgivelser er underlagt, og mange av bildene mine har nok et uttrykk av ensomhet og stillhet.

- Jeg har dette bildet av den mektige Negribreen som en favoritt. Det ble tatt på en tre dagers reise jeg hadde på østkysten av Spitsbergen for mange år siden. Isbreen er selve symbolet på den arktiske naturen. Bildet får meg til å tenke på hvor mange titusener år dette landskapet har bestått, og den følelsen av uendelighet som det gir. Breen framstår som en symbolsk skulptur som forteller noe om hvor storslagen og vakker naturen kan bli, og om hvor sårbar den er, spesielt isbreene, som vi vet påvirkes av den dramatiske globale oppvarmingen som i vår tid er blitt selve symbolet på klodens helsetilstand. Vil Negribreen fortsatt være der om 30 år? Tanken på at den kan forsvinne er skremmende.

- Dette bildet er tatt med analogt utstyr, Nikon-kamera, film og stativ. Jeg har brukt manuell innstilling. Overeksponering 1,5 blender for å unngå mørk snø. Dessuten polariasjonsfilter for å påvirke fargemetningen og dempe reflekser.

- Som fotograf er jeg fortsatt delvis i den analoge verden. jeg bruker Hasselblad 501CM og film og Leica M3, helst med sort/hvitt-film. Men jeg har også en liten hendig digital Leica og et Fujifilm xe2, som fungerer mer som reisekamera.