Én fotograf - ett bilde

Frank Hesjedal

Motiv: Flue i hyttevindu, Ivarsbu på Skrim, november 2014.

Foto: Frank Hesjedal

- Dette bildet ble tatt en novembermorgen på Ivarsbu på Skrim, Norges minste fjellområde. På selve hytta er det godt og varmt etter nattens fyring. Utenfor sover Store Stølevann fremdeles. Vannet og trærne er pakket inn i et lavt skylag. I den ene hånden har jeg en kopp med sterk kaffe, i den andre hånden en Leica M typ 240. I vinduet har en flue funnet sitt siste hvilested. Jeg har funnet dagens første motiv: det mystiske og tåkete landskapet som bakgrunn, en flue som fungerer som både blikkfang og symbol (på livet og døden), mens vinduet fungerer som en naturlig og rustikk innramming av motivet. Bildet er tatt i farger, men i etterkant gjort om til sort/hvitt.

- For meg er dette fotografiet et litt annerledes fotografi. Prikken over i'en blir fluen, ikke på veggen, men mellom meg og landskapet. Uten fluen hadde bildet blitt et av mange andre fra denne turen på Skrim. At vinduet er en viktig del av fotografiet, understreker også følelsen av det å betrakte, det å se, det å nyte, og ikke minst forholdet mellom innenfor og utenfor og forholdet mellom menneske og natur.

- Min faglige bakgrunn er innen sosiologi og statsvitenskap, og spesielt sosiologien ligger der som en del av min måte å se verden på. Med andre ord, min måte å fotografere verden på. Som fotograf er jeg ikke en naturfotograf. Jeg ser på meg selv som en fotograf som utforsker menneskelige og naturlige landskaper, og gjerne en kombinasjon av disse. Bildet jeg har valgt ut til denne spalten er et godt eksempel på en kombinasjon av nettopp dette, samtidig som det i det utvalgte bildet er et stort rom for tolkning og egne assosiasjoner. Selv om bildet er tatt på Skrim, er det ikke stedsbundet.