En fotograf, ett bilde

Espen Mork Dahl

Motiv: "Falske trehus nr. 4".
Espen Mork Dahl: "Falske trehus nr. 4"

- «Falske trehus nr 4» er et fotografi i en serie hvor målet er å få betrakteren til å filosofere over menneskets samhandling med naturen. Bildet er fotografert i en vinkel hvor det kan se ut som den monumentale bygningen er et rart, kolossalt hus i trærne.

- Det kunne vært et prosjekt som fokuserte på det eventyrlige og barnslig lekende, og det var det som først slo meg der jeg lå i Kubaparken på Grünerløkka i Oslo og plutselig opplevde det første motivet. En betongskapt Silo. Det var noe magisk og spesielt med den ruvende kolossen som svevde i treet høyt der oppe på den blå himmelen. Etterhvert som jeg fikk bildet på storskjerm hjemme, og inntrykket sank inn, forstod jeg at det var noe mer. Noe annet.

- For meg er prosjektet, og «Falsk trehus nr. 4» nå ett bilde som forteller en historie om og stiller spørsmål ved vår hensynsløshet overfor naturen. Det forteller om at vi utvikler oss i utakt med naturen, istedet for å samarbeide med det vi er så fullstendig avhengig av. Det står som en ironisering over det barnslig uvitende i å bane seg vei uten å tenke på de langsiktige påvirkningene.

- Fotografiets tid og sted er nærmest ubetydelig, ettersom det er symbolikken som nå er det viktige, men dette motivet ble fotografert ved Hasle en solfin dag i juni. Jeg var ute og kjørte da jeg oppdaget at skyene hadde slik form og farge som jeg er ute etter til et annet prosjekt jeg har, og måtte finne et sted å parkere for å fange dem. Da jeg hadde gjort meg ferdig med skyene og gikk tilbake mot bilen, dukket dette motivet opp et stykke unna. Bakgrunnen og lyset var slik jeg liker det best, og det var bare å finne vinkel og forevige det.