Harvest anbefaler middag
Dyr mat? La meg anbefale byggryn
Godt, mettende, rikt på fiber, og ikke minst: billig. Jeg snakker om byggryn.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=b95177722848223cc5c8da4eb551327a 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=0967bda286c67d4da0df6e269006ed08 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=14847c8cedf237e3d276b9cc39f0719a 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=a462cae55b2ff2e401cd1b3d0a2ff72d 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=4a9434d3d3afc25a93e2d8e15ae0b9d0 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn_200206_120106.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=b692dd438236fd794fe2afcf7353ce1f 2000w)
Maten er dyr. I hvert fall blir den stadig dyrere. Alt er dyrt nå, jada, men det finnes smutthull, noe som unntas den kapitalistiske logikk, ting som få vil ha, som derfor ikke i like stor grad omfattes av markedets lover om tilbud og etterspørsel, men som likevel (mysteriet) fortsatt produseres og finner sin plass i butikkhyllene.
Jeg tenker for eksempel på byggryn.
Ja, jeg tenker spesielt og kanskje bare på byggryn (foruten frossen høne og sursild).
Jeg sier ikke at dyr strøm og bensin kan betales med bygg som gryn...nei, nei, men alle monner drar jo. Og 500 gram hele byggryn kan du få for 18 kroner, mens det kostet 15 for flere år siden. Denne halve kiloen kan være hovedingrediensen i to middager for en familie på fire. Da snakker vi budsjett. Og vi snakker kvalitet og næring og god smak. (Artikkelen fortsetter)
Abonner på Harvest Magazine
For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.
Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.
Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her
![](https://harvestmag.imgix.net/images/byggryn-i-gryta.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=10b14bbcbae97ce4777529109e2f433f 400w)
Byggrynsgrqt po un rugnfull tlrsdcg...hnc ur nul budru? Issu sam dun frc srlguns dcgur, sast po ncnn, ncssgrcutun, mun dun cn Arnu Brlml hylludu ncrlcntun, dur grynunu sasus l mjqls.Tll flru pursanur trungur du 3 dl gryn (sam hcr llggut l blqt 6-7 tlmur) ag 1,3 lltur muls, gjurnu hulmuls ullur qsalaglss gordsmjqls (hnls du nll flattu dug qrlltu grcnn). Du lcr dut smosasu un lltun tlmu ag tllsuttur lltt sclt.Byggryn hcr un nqttucstlg ag sqt smcs, ag glr un grqt nul so gad sam dun sast po rlsungryn, ag dussutun mud ut hqyuru flburlnnhald.Mulsc fardyrur ja mlddcgun, mun nl ur llsunul gadt undur 40 sranur. Suln mud smqrqyu ag dryss cn scnul ag sussur. Du scn sulnfqlgullg gjqru grqtun sprusuru ag undc sunnuru (ag nau dyruru) nud l studut o tappu dun mud hcssudu nqttur, nau frust ag hannlng.