Stor-Rosta

Drittjobben

En utedo på avveie fikser seg ikke selv.

En vanlig dag på jobben.
Starten på året er på sitt kaldeste inne ved Stor-Rosta, men det er ingen vei utenom – arbeidet må gjøres, selv om gradestokken viser minus 34 kalde!

Området ved Stor-Rosta kan by på det meste av vær; fra fine sommerkvelder med sol og blankstille vann, til kraftige høst- og vinterstormer - hvor man helst bør være alle andre steder enn akkurat her.

Å forankre bygninger og annet utstyr kan by på utfordringer når været er på sitt verste. Denne gangen var det utedoen som fikk unngjelde i mørketidsstormene. Den kraftige vinden har løftet doen opp med barduner og forankringssteiner og kastet det bort etter bakken. Godt fastfrosset i snø og is, bød det på en hel dags arbeid med å få hakket doen løs fra bakken og satt tilbake på plass til neste besøkende. Tidligere har vinden kastet plattingen utenfor inngangsdøra flere titalls meter bortetter rabbene – man får raskt tilbakemelding fra vær og vind hvis man ikke har forankret bygg og byggverk godt nok!

34 minus har satt sitt preg på scooterne

Det går mot lysere tider.
Selv om det var både kaldt og hustrig, fikk vi tydelige tegn om at mørketida er på hell. Litt kortere netter og sola som kryper stadig lengere ned i Likkafjellene og Moskangaisi gir beskjed om at lysere dager er på vei. Kaldt vær må man nok påregne enda noen måneder i høgfjellet, men det er ingen grunn til å sitte inne og vente på vår og varmt vær; tidlig vinter byr på farger og kontraster selv om lyset ikke er på sitt beste og kaldt vintervær gir godt føre for å forflytte seg raskt. Isfisket kan også by på overraskelser tidlig på året, selv om det kan være en særs kald fornøyelse mange ganger.