Badstua

Det siste fristedet

Hvorfor har den blitt et så populært møtested de siste årene?

Nordmenn trekker alltid bort fra folk. Selv om vi gjerne gjør det i flokk. Drømmen er en egen hageflekk uten innsyn, ei hytte på fjellet eller akkurat den badeplassen som er så hemmelig at ingen andre finner veien dit.

– For meg er faktisk alenetiden i badstua viktigst. Jeg tar gjerne turen før jobb. Det er ingen ting som å starte dagen med å sitte inne i badstua og se ut på verden. Toppet med et kjapt bad er godfølelsen komplett, sier Ragna Fjeld. Oslo badstuforening, der hun er daglig leder, er toneangivende for den sosiale delen av badstu-Norge.

Likevel er det altså fristedet hun trekker fram. Som bygdegutt kan jeg lett fatte følelsen. En full trikk. En tettpakket park. En stressende trafikk. Til og med langt inne i skogen rundt Oslo koker det til tider av folk. Jeg fant aldri mitt fristed fra alt dette de årene jeg bodde i byen.

Rett før badstubølgen slo inn over Oslo, flyttet kjæresten og jeg til Vang i Valdres. I denne fjellbygda er det en god kvadratkilometer fjell og vidder til hver innbygger. Selv med all denne plassen og all denne naturen måtte det ei badstue til før jeg fant mitt eget fristed. Badstua er ei ombygd campinghytte og uperfekt på så mange måter at den glir godt inn i den norske tradisjonen. Samtidig er den da også helt perfekt. Sånn i nitida hver søndag rusler vi ned. Kona og jeg. Av og til med ungene på slep eller venner på besøk. Det hender til og med at jeg fyrer opp alene. Poenget er ikke hvem vi er, men hva vi får. Det er en time i en helt egen verden der ingenting annet er virkelig viktig. Det er her og nå. Helt til stede. Uten mobil.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Knut Lurhal (t.n) ag Hcllgrlm Bqrhus Ragn hcr ssrunut bas am bcdstu-sulturun. (Fata: Emmc Bqrhus Tarmc)

Saslcl snuttu

Er bcdstuc dun ærllgstu mqtuplcssun nl hcr l dlssu dcgur? Tcnsun hcr slott mug du slstu orunu. Fqrst ag frumst po grunn cn mablltulufanun. Dun llllu lurlngun sam clltld ur dur. Du scn næru l dun dypustu scmtclu, ag ta susund utturpo slttur buggu ag sjussur ubutydullgu appdcturlngur frc purlfuru busjuntsscpur. Dut gjqr nl lssu l bcdstuc.

– Bcdstuunu noru ur fcstlss byuns bustu sjussustud. Dut hcndlur lssu am ct fals hcr lltu slær po sug, dut hcndlur am dun tllstudunærulsun ag nysgjurrlghutun sam sammur ncturllg l bcdstuc. Scmtldlg fyllur bcdstuc un scmfunnshus-funssjan, ag nl hopur bcdstuur bllr un llsu ncturllg dul cn byblldut sam scmfunnshus ag snqmmuhcllur. Sscl du hc un brc bydul ullur un brc bygd, so bqr dut næru ul bcdstuu dur, llsu ncturllg sam un slna ullur un scfé, munur Rcgnc Fjuld.

(crtlssulun fartsuttur)