Naturfilosofi

Den store lettelsen

Men HVORFOR er naturen så viktig? spurte han. Hva er det vi egentlig driver med der ute?

Det skulle være en rolig vandring på frosne myrer og stille stier i det fine ettermiddagslyset i desember. Men min turkamerat var i det filosofiske hjørnet. Noen ganger vil han bare gå, uten å si et ord, andre ganger ligner turen et seminar.
- HVORFOR?, sa han plutselig, så høyt at ekornet spisset ørene.
- Hvorfor trenger vi naturen, hvorfor er det så godt å være der ute? Hva er det opplevelsene gir oss?
Noe i tonen fortalte meg at han hadde svaret klart, men først skulle jeg testes ut.
- Det er vel avkobling for moderne mennesker, et sted vi henter krefter. Vi går i skogen, oppsøker havet og fjellet for å få en avveksling fra den urbane hverdag, foreslo jeg.
- Det er for enkelt. Avkobling kan være bra, som en ferie, men behovet for natur handler om noe langt dypere enn nye krefter.
- Så er det vel den sanselige opplevelsen, og den fysiske aktiviteten. Se noe vakkert, lukte noe godt, samtidig som kroppen er i bevegelse.
- Du nærmer deg. Men heller ikke dette er selve kjernen, sa han selvtilfreds.
Jeg fryktet en pompøs teori, noe panteistisk, at Gud var i den frosne stubben jeg satt på.
- Hør etter, min gode venn: Naturen er en mulighet til å slippe fri, kanskje vår eneste, i tillegg til rusmidler. Det er derfor naturlengsel preger så mange urbane og ambisiøse mennesker.
- Et møte med noe større enn en selv?
- Noe som ikke handler om deg. Dine valg. Dine planer. Fjellet står der i morgen, uansett hva du måtte finne på. Elven bruser, månen lyser. Og du er en ubetydelig statist.
- Er det en god følelse, da?
- Innerst inne er det selvfølgelig en dyp lettelse.