Oppvekst

Den lykkelige tenåringen

Hvorfor er det nærmest akseptert som en naturlov at ungdomstiden skal være full av drama, konflikt og identitetsjakt?

Mamma, her kommer jeg, roper Pier med glede i stemmen, i det han, foran vilt fremmede mennesker, kaster av seg de skitne klærne sine og løper opp i den vedfyrte badetønnen. Lyden av barnas latter blander seg i lyden av det lille fossefallet rett ved, og selvfølgelig fylles den frodige dalen nedenfor oss av solnedgangens gylne lys.

Er dette historien om Pier - fem år gammel? Nei, ved tidspunktet gjengitt over er gutten tretten år. Er Pier langsom i utviklinga? Snarere stikk motsatt. Året 2017 bor Pier i sitt egne mongolske telt, han snekrer møbler som han selger på det lokale markedet. Han lager, med entusiasme, mat til familien sin, mekker på sykkelen, forer familiens esler, passer omsorgsfullt på søsknene sine, bygger trehytter, skyter med pil og bue og sier rett ut at han er innmari lykkelig.
Ok, bor da Pier i et land langt borte vekk hvor alt er helt annerledes enn vi er vant til i Norge? Nei, Pier er på mange måter en vanlig nederlandsk gutt, som sammen med mor Ykje, far Durk og to yngre søsken bosatte seg på landsbygda i Portugal. Samtidig er familien til Pier en, i dagens tidsalder, svært uvanlig familie. Det er en familie som har valgt bort tradisjonell skolegang, som i stor grad lever selvforsynt, tett på naturen. En familie uten tv og iPad og hvor barna aldri hørt om Facebook, Instagram eller Tik Tok.
(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her