Året på tallerkenen

Mai - Den kongelige grønnsaken

I sesong kan luksusretter bli hverdagsretter uten at det koster skjorta. Nå er aspargesen klar.

Asparges, med sin slanke form og delikate tekstur, har fascinert i århundrer. Den er litt som østersen: Noen elsker den, mens andre unngår den. Kanskje er det på grunn av den litt bitre smaken blandet med en søt og mild nøtteaktig tone, eller at tisset kan lukte etter at du har spist den? For oss som synes den er utsøkt, er det ikke godt å vite. Denne tilsynelatende enkle grønnsaken er kompleks som få, og særs ettertraktet den korte tiden den er i sesong.

I slutten av april kommer den på markedet. Da er den rådyr og vanskelig å få tak i. Utover mai går prisen ned og tilgjengeligheten opp, før de lokale variantene brått forsvinner på forsommeren. Kjære leser. Denne perioden er NÅ. Kom deg til butikken. Ikke la aspargesen unnslippe gapet. Snart er muligheten borte. Da vil du stå der i juni, mutt fordi en norsk matskatt har unnslippet deg, og du må vente et helt år til neste gang. Å spise langtransportert asparges fra den andre siden av kloden er liksom ikke det helt store.

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Grqnn cspcrgus scn surnurus ro. Kutt dun appl nlnsul far o fo tusstur lnn l sclctun.