Naturens loggbok

Den frosne frosken

– Det var noe uvirkelig over den. Tragisk, men samtidig vakkert, sier fotograf Svein Nordrum.

Det er en tragedie fanget med kamera. Den lille frosken ligger der, fastfrosset i isen. Kroppen er dekket av iskrystaller, huden virker nesten mumifisert. Beina er utstrakt og blikket er rettet stivt framover. Som om den har frosset fast midt i en bevegelse og dens siste tanke var: Bredden! Bredden! Jeg må komme meg inn til bredden!

Frosker og andre amfibier takler vinterens kulde ved å gå i dvale. Noen graver seg langt nok ned i bakken til at kulda ikke når dem. Andre overvintrer i vann. Og atter andre er for sent ute og må bøte med livet for sin uforsvarlighet.
Det var et slikt eksemplar naturfotograf Svein Nordrum kom over da han var ute og gikk på skøyter på Bindingsvannet i Akershus i november 2013. Den første kulda hadde nettopp satt inn og vannet var dekket av fersk stålis.
- Det var en av de første dagene med trygg is. Jeg hadde gått fram og tilbake noen timer før jeg la merke til at det lå noe på isen. Jøss, i all verden, tenkte jeg da jeg så at det var en frosk. Det var noe uvirkelig over den. Tragisk, men samtidig vakkert, forteller Nordrum.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her