Harvest anbefaler

De smale perlene i Nordmarka

Skuterkjørte løyper gir annerledes skiturer. Her er noen av våre favoritter i Nordmarka, i denne fantastiske vår-vinteren.

Beklager til dem som venter på Våren, den med bare lier, hestehov og joggesko. Men det er altså slik at det er praktfulle skiforhold i Østlandets skoger ennå! Snøen er dyp, selv om vi er i siste delen av mars. Nye snøfall og kaldt vær har gitt tørrsnø-forhold man kan håpe på i januar og februar, men knapt har opplevd i lavlandet så sent på vinteren.
Det vil være gode skiforhold i Nordmarka i påsken - ikke bare skimuligheter, som det heter når målgruppen er spesielt interesserte.

Vår-vinteren kan være den aller fineste tiden for skiturer. Kroppen er i bedre form enn i starten av sesongen. Det er lyst fra sju til sju. Og: Langt flere av de skuter-preparerte løypene blir kjørt opp.
Disse går i terrenget der de store løypemaskinene ikke kan kjøre og krever mer snø enn løyper på skogsveier. De er godbiter for en som elsker langrenn. Løypene innbyr til lek på ski, ikke bare maksimal fart og puls, med mye staking, som det fort blir i trikke-skinnene. Ingenting galt med det, men i skuter-løyper med ett spor kommer man tettere på skogen, ofte i mer trolske omgivelser. De er mer kuperte, slik at man må variere teknikken og følge terrenget årvåkent som en katt.

Å kjøre nedover i slike løyper kan være en utfordring, hvis det er isete og hardt, som det ofte er i mars og april. Men når det er myk nysnø, slik det har vært en stund nå, er det eventyrlig gøy. Farten blir naturlig dempet, og et fall gjør ingenting.

Det er et vell av skuter-kjørte løyper i Nordmarka, både nord og sør. Her er noen av våre favoritter:

En hemmelig perle, ned fra Kobberhaugen mot Bjørnsjøen. Mars 2023. (Foto: Simen Tveitereid)

Øyangen - Spålsetra, nord i marka. (Foto: Guri Skedsmo, Skiforeningen)

* Først løypa fra Aurtjern via Lørenseter opp til Kobberhaughytta (4 km).
Bak hytta går du videre langs Kobberhaugstjern, hold til høyre i et løypekryss, ned mot Bjørneputtene (3 km).
Nede ved Bjørnsjøen kan du følge hovedløypa i Bjørnsjøhelvete, eller fortsette i skuter-spor over Bjørnsjøen til Kikut, eller gå mot Bjørnholt og ned til Rottungen - derfra går det enda en terrengløye over Kamphaugåsen ned til Skjærsjødammen (4 km).

* Bakveien til Kikut fra Skar i Maridalen (eller fra Hammeren).
Først maskinspor opp fra Skar. Fra Øyungen venter 8 km med herlige skuter-løyper. Først over vannene Øyungen og Gåslungen. Ved Gåslungen gård, rett før du kan fortsette ned på Rottungen, tar du til høyre (et lite stykke langs veien først) mot Kikut. Løypa går via Myrtjern og Fortjern. Dette er ikke den traseen som blir kjørt opp først, men verdt å vente på – og kanskje har noen gått den manuelt.

Løypa fra Skar til Kikut som kan by på 8 km med skuter-spor.

* Fra Tverrsjøen til Katnosa over Holoasetra (7 km). Den siste delen ned til Katosa er en sann svir, den reneste kule-kjøring. Kommer det noen oppover, er det hoing som gjelder... Videre kan du gå i skuter-spor opp til Spålen (3 km), over vannet (3 km) eller fra Spålen opp til Finnerud (2 km). Det er også en terrengløype fra Tverrsjøen til Spålen gjennom Sinnerdalen (6 km).

* Fra Frognerseteren mot Skjennungen kan det vrimle av folk. Men det finnes en bakvei, den er så fin at vi nevner den her, selv om den vanligvis ikke er skuter-kjørt, men med maskin for klassisk. I Heggehulet - der hovedløypa går mot Tryvann - krysser du veien og går opp til høyre, og videre over Frønnsvollsmyrene, forbi Maristua.

* «Gamle 50´n». 25 kilometers rundløype - traseen i 5-mila i Holmenkollen fra 1967 til 1997. Nå kjøres hele runden av og til med skuter. Start i Kollen (eller Frognerseteren), vendepunkt ved Glåmene. Vi har ikke prøvd den ennå – men les mer om løypa hos Skiforeningen.

Skuter med sporsetter - her på Romeriksåsen. (Foto: Skiforeningen)

Det er selvfølgelig mange fine skuter-traseer i de andre markene rundt Oslo. Også i Østmarka er det gode forhold nå.
Et par tips:
Lillomarka: Over Griseputten til Vennervann (3 km). Kommer inn på hovedløypa mot Sinober. Start fra Solemskogen, Årvoll eller Ammerud.
Østmarka: Først i hovedløyper fra Mariholtet eller Nøklevann, over eller rundt Nord-Elvåga. Så en nydelig tur i skuter spor over flere vann: Deledalen-Halssjøen-Drettvann- Skålsjøen (5 km). Derfra mange muligheter tilbake.