30 dagers-eksperiment

Valgets Gleder

Om du fikk 30 dager på å forsøke å forandre litt på livet ditt, hva ville du valgt?

cCHALLENGE handler om en av de vanskeligste og mest overveldende utfordringene vi mennesker noen gang har stått ovenfor, nemlig global oppvarming. Disse ordene blir ofte kastet rundt i politiske debatter og kan bli hørt på kveldsnyhetene. Siden det aldri er i forbindelse med positive nyheter, så hører vi oftest ikke etter og ser helst en annen vei. Men hva om vi for en gang skyld stoppet opp og fulgte med? Hva om det ikke trengte å være så vanskelig og stort? Og hva om vi kunne gjøre noe med det, prøve ut nye løsninger, helt uforpliktende? Og hva om det bare var for tretti dager? Hva ville skjedd da?

Velg din Utfordring
Det er her cCHALLENGE gjør sin entré, og tro meg når jeg sier at de har et genialt opplegg på gang. I motsetning til andre miljøorganisasjoner der ute, lar cCHALLENGE deg sitte i førersetet og kjøre ditt eget løp. I korte trekk: du velger en miljøutfordring og følger den i tretti dager. Her har du sjansen til å tenke nytt, eksperimentere, og trekke nye konklusjoner. Du trenger overhode ikke å bekymre deg for om utfordringen er 'grønn' nok eller politisk korrekt. Alt er lov. For eksempel, hvis det å resirkulere føles som en særdeles unødvendig og streng straff, hopp over det. Og hvis det å bli veganer blir like unaturlig som å invitere svigerforeldrene med på en nudiststrand, så la det ligge. Men, i og med at du leser dette, så tenker jeg at du har lyst å gjøre noe, så velg en utfordring. Finn noe du brenner for og sett i gang.
I januar 2016 valgte jeg utfordringen: tilbringe en time i naturen hver dag.

Finn ditt Hvorfor
Når du har funnet din utfordring, styrk den med en personlig begrunnelse. Hvis din utfordring er, "Jeg skal sykle til jobben hver dag," finn ut hvorfor dette er viktig for deg. Er det fordi du vil redusere ditt karbonavtrykk? Er det fordi du vil være et godt forbilde for dine barn? Eller kanskje vil du tilbringe mer tid utendørs, slik som meg? Uansett hvilken begrunnelse du lander på, så lenge den er personlig, frisk og motiverende, vil den gi deg fokus, drakraft, og ikke minst viljestyrke til å fortsette når du møter på motstand. Med andre ord, når du finner ditt HVORFOR blir du ustoppelig.
Mitt HVORFOR var: jeg vil binde tettere bånd med naturen slik at jeg kan føle meg som en del av den og ikke bare beundre den på avstand. Pluss, i og med at hele poenget med miljøarbeid er å redde jordkloden, så vil jeg benytte meg av alt det vakre naturen har å by på mens den fremdeles er her. En dag er det kanskje for sent.
Denne begrunnelsen fikk meg til å føle meg som Roald Amundsens ukjente datter. Jeg kjente på eventyrlysten og kriblet etter å begynne!

Eksperimenter og Revider
På min aller første dag, ikledd i min hvite, myke vinterkåpe, skred jeg over dørterskelen og trakk pusten dypt. Der og da husket jeg plutselig at jeg ikke liker å være ute når det er kaldt. Faktisk så kan jeg ikke fordra det. Jeg hater kulde. Jeg skulle ha tatt denne utfordringen på Hawaii! I det minste ha vente til sommeren! Eventyrlysten krasjlandet og ble spredd i alle vindretninger, men jeg nektet å gi opp. Jeg tok meg sammen og la i vei. Det er ingen overdrivelse når jeg sier at det var den lengste og dummeste turen i hele mitt liv.
I en perfekt verden går alltid alt etter planen, men når det ikke er tilfelle hjelper det å ha noen gode spørsmål på lur. Spørsmål som: Hvordan kan jeg forbedre situasjonen? Hva ville gjort dette knallkjekt? Hva har jeg ikke prøvd? Finn svarene og test det ut. cCHALLENGE handler nemlig ikke om å være feilfri, men om å være villig til å omstille seg, leke, og eksperimentere.
I mitt tilfelle fant jeg fort ut at hvis jeg ville få med meg litt dagslys og varme, så måtte jeg slutte å utsette turene til sent på ettermiddagen. En medbrakt termos med herlig kaffe gjorde også susen. Enkle grep. Nå ble det raskt bedre. Jeg trosset været og kikket ikke på klokken. Jeg elsket å finne nye stier, vandre ut på vidstrakte marker, og bli kjent med trærne og skogen. Dagene gikk, verden fortsatte og spinne, og jeg fant indre fred og tilhørighet.

Finn din klan
Den amerikanske forfatteren Jim Rohn sa en gang, 'Du blir til de fem personene du tilbringer mest tid med.' Sant eller svada, det er ingen hemmelighet at når vi setter kursen mot ukjent farvann, når vi prøver noe nytt, så hjelper det å omgi oss med folk som deler vår visjon og intensjon. Likesinnede lar oss eksperimentere, feile, ha det morsomt, vokse, lære, bli inspirert - alt på en gang. De støtter oss og løfter oss høyere.
Samholdet mellom meg og de andre cCHALLENGE deltagerne var uerstattelig. Vi kommuniserte bare på nett - e-poster, blogginnlegg, Facebook - men felleskapet var nært og ekte. Avstanden i tid og sted hadde absolutt ingenting å si på lagfølelsen.
Da jeg var kommet sånn omtrent halvveis, begynte jeg å lese om kognitive fordeler med å være ute i naturen (det er utallige). Jeg leste om trærnes hemmelige liv (de kommuniserer med hverandre gjennom røtter og soppnettverk), og jeg meldte meg inn i The Woodland Trust og WWF (visste du at det går an å adoptere en løveflokk?).

Hva skjer videre?
Hva skjer når du er ferdig med utfordringen? Bør du avslutte eller gå videre? Hva med å finne en helt ny utfordring? Det er absolutt ingen som vil tvinge deg til å fortsette, men noe fører alltid til noe annet, så hvem vet hva som venter deg ved neste korsvei.
Jeg forteller gjerne at jeg ikke tilbringer en time ute i naturen lengre. Men, jeg har akkurat kommet hjem fra det skotske høylandet. Der klatret jeg opp mosedekte fjell, jeg vasset i brusende elver, og jeg ble kjent med den lokale hjorten. Plutselig er disse tingene på min radar. Plutselig kaller villmarken. Ikke at jeg har forandret hele personligheten min. Jeg er fremdeles meg, og om cCHALLENGE har endret meg til en Shakespeare-aktig skogfe eller ei er ikke poenget. Etter at jeg deltok på cCHALLENGE, har jeg gått fra å føle meg passiv og motløs, til å bli inspirert til å gjøre mitt. Dette viktige skiftet er ikke noe du kan forklare til folk, det må erfares. Den erfaringen får du hos cCHALLENGE.

Er du klar?
Jeg håper du nå forstår at det ikke bare er Mor Teresa-personligheter som kan forandre verden. Klimautfordringene bryr seg faktisk fint lite om din status, bakgrunn, inntekt, alder eller kjønn. De bryr seg ikke om du er en Greenpeace veteran eller om du flyter inn og ut av miljødebatten. Alle kan bidra. Alt hjelper. Det er nettopp derfor cCHALLENGE er den ideelle plattform for alle dere som har lyst til å nærme seg klimadebatten på en ny måte og finne løsninger som er tilpasset deres egne interesser og livssituasjon. Ikke alle ønsker å leve uten strøm, men det å kutte ned på plastforbruket går helt greit. For eksempel. En ting om gangen.
Så hva blir det til? Hva blir din utfordring? Velger du å plante en urtehage i badekaret? Vil du slutte å kaste mat? Ønsker du å ta en pause fra sosiale medier? Føler du deg kallet til å lage dine egne klær? Eller kanskje du vil prøve deg som vegetarianer? Frister det å jobbe på en økologisk gård? Eller hva med å gjøre en god gjerning om dagen?
Uansett hvilken utfordring du lander på, så har jeg en følelse av at du kommer til å velge noe helt fantastisk.
Lykke til, og hold oss oppdatert!

Denne artikkelen er gratis å lese. Hvis du vil ha flere slike saker, kan du bidra ved å støtte oss økonomisk.
Vipps til 71085.
Gi et beløp til konto 6039.08.22084.
Eller betal en fast månedlig sum som støtteabonnent her.