Villmarkskunst

Brenn, bål, brenn

Kunsten å fyre bål i våt skog.

Magen er mett og øynene hviler på det rødoransje lyset. Du kryper ned i soveposen og glir inn i drømmeland til lyden av knatrende bål. Problemer og dårlige tanker forsvinner. Bålet er ikke bare en haug med pinner som brenner og lager ekkel røyk. Bålet er et høydepunkt på tur. Til og med bållukten er digg! Jeg kan lukte forskjell på hvilket treslag som brenner til hvilken årstid. Ja, lukten forandrer seg med årstidene. Men først skal man jo få i gang bålet. Det er ikke alltid lett.

1. Se etter døde stående trær
Å fyre bål i en våt skog krever en ny tankegang angående vedsanking. Let etter døde stående trær, helst gran eller furu. Trær som har mistet tilnærmet all bark og ikke har noe grønt på seg. Finn deg et tre i passe tykkelse, bredere enn 5 cm. Selv om treet er vått og fuktig på utsiden, er det tørt inne i kjernen. Sag eller hogg i ønskede lengder.

2. Krøllteknikken
Du har nå oppkappede trestokker. Disse må klyves med øks eller en kniv (kniv krever litt trening). Klyv opp noen stokker i tynne kubber/fliser, skjær så i disse kubbene fra topp til bunn med en kniv. Poenget er å lage tynne og lange fliser som krøller seg vekk fra knivbladet. Skjær mange slike krøller og samle dem tett i bunn av vedkubben. Altså at det blir hengende lange krøller ut av kubbene. For at flammene lettere skal få tak på veden.
Teknikken krever trening, men er ikke vanskelig. Ikke bruk for mye kraft på knivbladet når du skjærer nedover. Da skjærer du for dypt og krøllene ligner på rastafletter. En skarp kniv er viktig. En slu kniv vil slite med å lage fine krøller. (Dette begynner å ligne en frisørtime...) Lag så mange krøller som mulig, for de brenner fort. Det er også lurt å klyve opp en liten haug med små kvist som du bruker i startfasen.

Klyv opp noen stokker i tynne kubber/fliser, skjær så i disse kubbene fra topp til bunn med en kniv.

3. Tenn fyrstikken
Har du trefliser/små kubber, kan du snart fyre opp bålet. Lag først en «seng» du fyrer opp på. Seng betyr et underlag av kubber som du fyrer bålet på. Slik at kald luft og fuktighet fra bakken svekkes. Pluss at bålet samler glørne på «senga», slik at bålet får en god start! Legg kubbene nokså tett sammen i en skrå vinkel. Blir avstanden for stor, får du ikke fyr. Tips: Ha alltid tørr bjørkenever tilgjengelig i jakkelomma, da er du sikret å få fyr.
Tenn på så langt ned som mulig i haugen, flammene jobber seg oppover. Så lar du flammene gjøre resten og du kan etter hvert legge på kubber. Når bålet er i gang, går det an å legge på «død» ved som er noe fuktig. Den tørker raskt mens det brenner. Det er lurt å legge fuktig ved i nærheten av bålet, da tørker det nokså fort.

4. Bålet er i gang!
Nå er bålet i gang. Nå gjenstår bare å vedlikeholde det. Husk: Slukk alltid bålet før du forlater det, også når skogbunnen er fuktig. La det heller ikke ligge igjen store kubber som er halvveis oppbrent, en god villmarking etterlater seg minst mulig spor.
Det ble mye krøll- og flisprat, men behersker du «krølleteknikken», har du ikke mye å frykte, bortsett fra andre farer da, som ville dyr og sånn. Det får vi snakke om en annen gang.

Når du har laget en seng å legge flisen på, er du klar til å tenne på bålet. Lykke til!