Mat

Bort med plasten!

Hos Mølleren Sylvia pakker de ikke inn argumentene for bærekraftig mat. Ikke maten heller.

- Jeg husker i gata der jeg vokste opp. To kolonialer, rett i nærheten. Der sprang vi ned og kjøpte is. Der møttes de voksne og pratet sammen. Det var datidens møteplass, sier Elisabeth Tolllisen som vil starte en kolonial i Oslo der maten skal være økologisk og fri for emballasje.

- Ideen fikk jeg egentlig av kjæresten min. Jeg fikk den ikke ut av hodet. Jeg lager frokostblanding selv hver morgen og fyller bordet med poser og bokser med nøtter, frø og korn. Varer som har reist fra andre siden av jorda for å havne på et kjøkkenbord i Oslo. Jeg klaget til kjæresten. Sa jeg skulle ønske det fantes en butikk der man kunne kjøpe alle varene i løsvekt uten all emballasjen. Kjøpe akkurat det man trengte og vite hvor det kom fra. Han mente den butikken var noe jeg burde starte.
Nå er hun i gang med å planlegge og skaffe kapital.
- Jeg er fotograf og jobbet kommersielt. Tenkte nok det lureste hadde vært å fortsette slik. Men ideen om å gjenskape en kolonial slik jeg husker fra barndommen, ville ikke forsvinne. Jeg undersøkte endel med små leverandører rundt på Østlandet. Og responsen var stor. Ganske overveldende egentlig. Salget av økologisk mat i Norge økte med nesten 30 prosent i fjor. Det paradoksale er at samtidig sank norsk økologisk produksjon. Det er vanskelig for bønder å få leveranseavtaler om økologisk mat med matvarekjedene fordi de ikke leverer store nok volum. Derfor tror jeg på å starte i det små.

- Ideen spant videre. Jeg vet at emballasje er nødvendig for å beskytte varene, men jeg begynte å tenke på alternative måter å ha matsikkerhet, men også miljøhensynet, i fokus. Når det ofte er slik at man må kjøpe et gitt antall tomater eller poteter, i stedet for å kjøpe i løsvekt etter behov, sier det seg selv at det blir for mye av både unødig emballasje og matavfall. Jeg hørte om en butikk i Berlin som lot kunden selv ta med flasker, glass og tøyposer. Og jeg tente på ideen. Burde ikke det vært mulig å få til her i Norge også?

- Tror du nordmenn vil gidde å bringe sin egen emballasje til butikken?
- Mange vil kanskje tenke at det er naivt å tro det, men jeg tror mange er klare for en endring. Og uten at noen prøver, blir det i alle fall ingen forandring! Da et lokale rett ved siden av der jeg bor, ble ledig, bestemte jeg meg. Jeg ville starte Mølleren Sylvia landhandel. Navnet er etter en liten sangfugl, hvis sang minner om lyden av hjulet på bekkekvernen som mange gårder hadde før. Jeg kan ikke fri meg fra tanken om at det skal bli gatas nye møtested. Etter hvert håper jeg det åpner flere tilsvarende butikker rundt om i landet, sier hun.

Mølleren Sylvia skal tilstrebe best mulig bærekraftig transport av økologiske matvarer, i et godt utvalg.
- I tillegg til mel og korn, skal vi tilby varierte sesongvarer, fra Norge og land i Europa. Du får garanti for at opprinnelsen er sunn - om du så ønsker å kjøpe smør, egg, sesongens grønnsaker, bønner, linser, nøtter, frø, eddik, oliven eller annet.