HVA SKJEDDE MED SØVNEN VÅR?

Slanking er umulig om vi ikke sover nok

Verdens befolkning sover mindre og veier mer. Forsker Zoë Harcombe viser steg for steg hvordan søvnmangel gir oss ekstra kilo.

Sent i 2019 kom jeg over følgende twittermelding fra en lege: «Tenkte på mindre akutt stress, som dårlig søvn eller vanskeligheter med å få endene til å møtes/utfylling av sosialhjelpsskjemaer (m.a.o. problemer som er vanlige i fattige deler av befolkningen). Reduserer dette kroppens evne til å frigjøre sukker i blodet? Lavt sukkernivå som fører til lyst på sukker?» [1]
Dette minnet meg om en bok jeg leste for en stund siden, som heter Lights out: Sleep, Sugar & Survival av T. S. Wiley og Bent Formby.

1. Bakgrunn og tema
Bokens underliggende tema er at menneskene ikke har utviklet seg for å leve i dagens verden. De første forfedrene våre gikk oppreist for 3,5 millioner år siden. Praktisk talt helt siden da har vi levd med sesongavhengig og nattlig mørke: Når det var mørkt, var det fullstendig mørkt. Dette tok slutt for knappe 100–150 år siden. Viktorianerne var de første til å lyse opp natten, og gasslyktene deres er fremdeles et kjennetegn ved autentiske filmer fra perioden. Det var ikke før i 1920-årene at kunstig belysning ble mer allment tilgjengelig, og de fleste bondegårder og byer hadde noe kunstig belysning rundt denne tiden. Innen andre verdenskrig var elektrisk belysning tilgjengelig i de fleste hjem, selv om det var for dyrt å bruke det hele tiden. Vi vet at kunstig belysning var utbredt i tettbygde områder under krigen på grunn av nødvendigheten av å utstede blendingspåbud under flyangrep.

TV-en ble oppfunnet i 1920-årene, men begynte ikke å bli vanlig før på 1950-tallet. I 1950 var det mindre enn fire millioner TV-er i amerikanske hjem. Da tiåret gikk mot slutten, var antallet tidoblet. [2] Veksten fortsatte gjennom 1960- og 1970-årene, og i moderne husstander er TV-er i de fleste rom – på soverommet og kjøkkenet, ikke bare i stuen. I tillegg til TV-ens store gjennomslag, har vi fått datamaskiner, videospill, video- og DVD-spillere, nettbrett, smarttelefoner og et utall skjermbaserte dingser, noe som har hatt to avgjørende konsekvenser:
1) Vi retter blikket vårt mot kunstig lys hver gang vi ser på en skjerm.
2) Vi sover mindre, siden vi bruker tid på disse apparatene som vi heller kunne og burde ha brukt til å sove. Denne kombinasjonen viser seg å være helseskadelig.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her