Kosthold

Vi vet for lite om effekten av å spise sprøytet mat

Men hvor mye kunnskap må vi ha før vi anbefaler økologisk mat? spør Marit Kolby, høyskolelektor med master i ernæring.

Saken ble publisert våren 2021.
Lagt til april 2023: Økologisk Norge har lansert en oppdaterte liste over sprøytegifter i mat, basert på Mattilsynets målinger. Importerte varer er verst, særlig sitrus-frukter og druer. Les mer her

I det meste av tiden vi mennesker har levd på jorden, har maten vår vært økologisk i ordets opprinnelige forstand. Den ble dyrket eller høstet basert på lokale og geografiske forutsetninger i et selvbærende og vedvarende system. En bestand eller en avling kunne ikke bli større enn de naturlige begrensningene i økosystemet. Men fra ca. 1950 begynte vi å dyrke maten vår ved å tilføre kunstgjødsel og syntetiske sprøytemidler, såkalt konvensjonell (som betyr vanlig) produksjon. Samtidig ble den opprinnelige maten gradvis uvanlig.

Det er ingen tvil om at overgangen til konvensjonell produksjon av mat har tilrettelagt for økt utbytte sammenlignet med tidligere metoder. Det er også liten tvil om at de endrede produksjonsmetodene har ført til drastiske endringer i våre økosystemer. Men har endringene påvirket vår helse? Svaret er at dette vet vi alt for lite om.

For i det meste av den tiden vi har spist mer konvensjonell mat på bekostning av den opprinnelige økologiske, har vi ikke systematisk kartlagt eksponeringen for sprøytemidler eller undersøkt effektene av dem. Så hva vet vi så langt?

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Fata: Mcrsus Splssu/Unsplcsh