Bier og humler

Drømmer du om å drive et eget lite pensjonat?

Eller et lite serveringssted uten annet arbeid enn luking og vanning?

Kanskje skal du begynne med verdens minste pensjonat. Eller starte en kafé der gjestene aldri klager. Den kan være i hagen, på trappa, på taket eller i barnehagen. Samtidig er du med på å redde verden. Litt i alle fall.

Harvest møter Agnes Lyche Melvær i ByBis bigård midt i en park i Oslo. Bigården ligger i en nedlagt barnehage. Små blomsterbed langs gjerdet, plantet av lokale skolebarn, ønsker de flyvende leieboerne velkommen til pollinering. Agnes Lyche Melvær er strålende fornøyd med hotelldriften så langt.

- Vi vet at biene forsvinner og vi vet at vi trenger dem. Men med alle klimautfordringene vi står overfor, er det lett å miste motet, sier hun alvorlig.

I anledning Verdens Biomangfolddag 22. mai, lanserte Klima -og miljøminister Tine Sundtoft et verktøy som skal bidra til å stoppe pollinerende insekter fra å dø ut. Det ble laget en interaktiv turistguide du kan bruke slik at bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter får maten og hvilen de behøver. Mange av disse kan fly langt for å finne mat, men ikke solitære bier. De trenger landingsplasser etter 250 meter.

Med denne guiden kan du enkelt gå inn og sjekke om biene har en landingsplass i nærheten av deg. Byens innbyggere oppfordres til å plante, deretter merke sin hage, verandakasse eller epletre med “bolig” og “servering” på det digitale kartet. Asfalt og “grønne ørkener”, som gressplener uten blomster og eviggrønne busker med lite blomstring, blir for mager kost for pollinerende by-insekter. Vi oppfordrer dem med store arealer å plante slottseng, slik de har gjort på slottet i Oslo. Der får bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter masse mat.

Solitære bier trives godt i et bymiljø. Hvis de bare finner kost og losji. Og da trengs ikke store plassen. En verandakasse er nok.

Passasjen er laget som et interaktivt og, forhåpentligvis, engasjerende læringsverktøy for å utforske og lære mer om hva du som enkeltperson kan gjøre. Og hva insektene gjør for oss.

- Vi må få med både grasrota, næringsliv og offentlige etater. Med dette prosjektet har vi klart nettopp det. Barnehager, skoler, næringsbygg og flere offentlige etater er med, sier Agnes Lyche Melvær.

- Vi har mange planer videre, fortsetter hun.

- For det første vil vi gjerne at alle byer i Norge skal sette i gang med det samme. Vi har også tenkt å lage en slags verktøykasse til skoler og barnehager med informasjon og utsyr til både barn og voksne. Egentlig burde jo alle barnehager og skoler ha dette som en del av undervisningen. Vi trenger å vite at det nytter; og at all endring begynner med oss selv. Selv om det bare er oppi verandakassen endringen skjer i første omgang.