Kino

Between Places

Between Places er en 50 minutters dokumentar om arktisk fjellklatring og seiling langs Grønlands kyst. Filmen ser du her.

Harvest Q&A - Henrik Rostrup

Hva høster du?
Nye opplevelser og gamle fotokameraer.

Hvor kommer du fra, og hvor har du tenkt å gå?
Født i Frankrike, familie på Sørlandet og bosatt i Stockholm. Jeg ser nå at jeg har beveget meg gradvis mot øst. Neste trekk blir vel nord eller syd.

Hvilken måned av året liker du best og hvorfor?
Sene sommerkvelder på lunken granitt. Klatring er veldig nytt for meg, men jeg liker det veldig godt.

Hvem ville du helst overnattet med i en gapahuk?
Min datter. Hun er knapt to år gammel og hverken hun eller jeg har tidligere overnattet i en gapahuk. Jeg er selv oppvokst i en storby og satte ikke mine føtter i skog eller lyng før jeg ble litt eldre. Ikke at jeg klager på oppveksten min, men jeg gleder meg til å dele nye inntrykk med henne for å se hva hun liker og hvordan det kommer til å påvirke henne i livet. Jeg ser for meg at vi vi bygger Lego med hodelykter på kvelden.

Hva er det beste (frilufts)rådet du har fått?
Det beste rådet kom i form av mitt første 16mm Bolex filmkamera. Snowboardfotografen, Jeff Webb, var snill nok til å gi meg det, samt noen ruller film. Jeg hadde liten eller ingen peiling på hvor jeg skulle på den tiden. Plutselig fikk jeg denne sveitsiske presisjonen i hånden og en helt ny verden åpnet seg. Det filmkameraet ble på en måte kompasset mitt i flere år og sammen fanget vi mange fine bilder i fjellet. Om kameraet kunne snakke, så hadde jeg nok tatt det med meg til gapahuken sammen med datteren min.

Hva er ditt livs største naturopplevelse?
Hvis jeg skal komme med klisjeer, så kan jeg nok nevne steder som Lyngen eller Grønland, men det vil jeg ikke. Ekstremt lange sykkelturer i marka med min gamle sykkelklubb i Kristiansand husker jeg nesten bedre. Jeg er veldig takknemlig for lange reiser til fine steder, men de gangene man er ute i skog og mark uten en eneste hashtag er de fineste.

Har du blitt skikkelig redd der ute? Fortell!
I begynnelsen fikk jeg alltid litt panikk når man traverserte på snowboard over usikker snø med tung kamerasekk, men det er bare små øyeblikk som går fort over. Jeg husker en gang min kompis (Henrik) falt ned i en bresprekk under en lek som fort ble til alvor. Kamerautstyr ble kastet til side når vi sprang for å redde ham. Heldigvis havnet han opp ned på en liten snøhylle så skituppene stakk opp og vi fikk han raskt ut på trygg grunn. Vi var idioter på feil plass till feil tid og fikk lære en lekse. Siden den gang har jeg ikke hatt noen problemer med bresprekker. Nå om dagen er jeg mer redd for A4 livet i byen og joggere i parken med kompresjonsstrømper.

Hvilket sted vender du tilbake til, igjen og igjen?
Chamonix. Ikke nødvendigvis fordi at jeg alltid vil, men Chamonix er på godt og vondt det kjøpesenteret som har alt du trenger.

Hvilken naturaktivitet skulle du gjerne behersket bedre?
Jeg er håpløs på å kjøre ski, men usikker på om jeg egentlig vil bli bedre. Jeg er faktisk helt fornøyd med å være en dårlig skikjører.