Berggyltcurry

Ny vri på havets gris

Berggylt er full av bein og blir kalt "havets gris". Men den er undervurdert som matfisk, fin og fet, med fast og smakfullt kjøtt.

Foto i midten nederst: Shutterstock, resten er tatt av artikkelforfatteren. For ordens skyld: Fisken øverst til høyre er en blåstål, ikke en berggylt.

Jeg kommer fra en familie med lange fisketradisjoner. Hver sommer har jeg tilbrakt på sørlandet, og som datterdatter av en fisker har jeg lært å skaffe og tilberede havets lekkerbiskener selv. Ut og sette garn på kvelden, opp grytidlig og trekke garnet før det blir fullt av berggylt.
Berggylta er mannevond, den har skarpe pigger langs ryggen, tykt skinn og utallige innvendige bein. Nå for tiden brukes den vel mest til agn, men "havets gris" som den også har blitt kalt var redningen for mange som bodde langs kysten under krigen. Den er meget undervurdert som matfisk, fin og fet, med fast og smakfullt kjøtt. Den er super til å koke kraft på, men har man et par gode hansker, en skarp kniv og en porsjon tålmodighet ligger det nye muligheter og venter i berggyltfiléten.
Her om dagen, etter mye tradisjonell tilberedning av fiskemat, lengtet vi etter noe eksotisk og lot berggylta møte indiske kryddere i en fiskecurry. Vi skrapte gryta og slikket tallerknene.

Slik gjør du det:
Varm oljen i en kjele, ha i sennepsfrø.
Fres i et minutt eller to til frøene begynner å poppe, pass på at de ikke blir brent.
Ha i løk, hvitløk, ingefær og chili og fres videre i noen minutter til løken begynner å bli myk, men det skal ikke bli brunt.
Tilsett currypulver, gurkemeie, evt chilipulver, tomater og kokosmelk og kok opp.
La småkoke i ti minutter, rør om av og til.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett fisken, la den trekke i sausen (skal ikke koke) i ca fem minutter, eller til du ser at den er stivnet.
Servér med frisk koriander, basmati ris og nan.

Berggylt (labrus bergylta) finnes i en rekke ulike fargekombinasjoner. Foto: Shutterstock