Berggyltcurry
Ny vri på havets gris
Berggylt er full av bein og blir kalt "havets gris". Men den er undervurdert som matfisk, fin og fet, med fast og smakfullt kjøtt.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=795615be345fd2f5dcef8009ff76fd08 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=e2855623778a718065d12c5723141c1a 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=3f802690443090f95076bd5f5f5f8c9e 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=8d798a2ea9c3761969d7b836d917b6ab 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=e5d9a22a7d3a49c0349c1fac17733bc7 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=d2dc77d6b24a765c3ad79bab9b9f6aef 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Berggyltcollage2_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=e0c78173ffc101250ad4dcbe0f75dea5 1800w)
Jeg kommer fra en familie med lange fisketradisjoner. Hver sommer har jeg tilbrakt på sørlandet, og som datterdatter av en fisker har jeg lært å skaffe og tilberede havets lekkerbiskener selv. Ut og sette garn på kvelden, opp grytidlig og trekke garnet før det blir fullt av berggylt.
Berggylta er mannevond, den har skarpe pigger langs ryggen, tykt skinn og utallige innvendige bein. Nå for tiden brukes den vel mest til agn, men "havets gris" som den også har blitt kalt var redningen for mange som bodde langs kysten under krigen. Den er meget undervurdert som matfisk, fin og fet, med fast og smakfullt kjøtt. Den er super til å koke kraft på, men har man et par gode hansker, en skarp kniv og en porsjon tålmodighet ligger det nye muligheter og venter i berggyltfiléten.
Her om dagen, etter mye tradisjonell tilberedning av fiskemat, lengtet vi etter noe eksotisk og lot berggylta møte indiske kryddere i en fiskecurry. Vi skrapte gryta og slikket tallerknene.
Slik gjør du det:
Varm oljen i en kjele, ha i sennepsfrø.
Fres i et minutt eller to til frøene begynner å poppe, pass på at de ikke blir brent.
Ha i løk, hvitløk, ingefær og chili og fres videre i noen minutter til løken begynner å bli myk, men det skal ikke bli brunt.
Tilsett currypulver, gurkemeie, evt chilipulver, tomater og kokosmelk og kok opp.
La småkoke i ti minutter, rør om av og til.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett fisken, la den trekke i sausen (skal ikke koke) i ca fem minutter, eller til du ser at den er stivnet.
Servér med frisk koriander, basmati ris og nan.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=8d00509b00edef599a270e0d52145b78 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=78716bcac0dd01a7c81dc8b75dcf60fb 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=ee8e26883edf8834e3bd9e21b3001ef2 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=f79d68011fb7f7c2d0c4e747f5d38740 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=b87305f7607b0603721245f86a90fd6b 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=3048c1a343d8a0e1c15ee313c59bda06 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/shutterstock_56239174_1000_664_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=d19794ae8cf081a7e306820f21a63728 1800w)