Oppskrift fra Kolonihagen

OMG! Nå kommer aspargesen!

Om den er grønn eller hvit spiller ingen rolle. Slik lager du egg og asparges for to.

Den dagen asparges melder sin ankomst for sesongen. Den dagen er rett rundt hjørnet. Om den er grønn eller hvit spiller ingen rolle. Om den er stekt, grillet, syltet eller kokt spiller fortsatt ingen rolle

Det er veldig lett å unngå smør i den dagligdagse matlagingen. Men la oss bare synde denne ene gangen… la oss synde i asparges-, eggenes- og brødets navn og ikke tenke på bikinisesongen. La oss fråtse i det som faktisk er fantastisk sammen med smør, for en gangs skyld.

Slik lager du egg og asparges for 2

INGREDIENSER
2 egg
1 bunt asparges (spar 2 stk asparges til cruditéen)
godt med smør, pluss litt ekstra
kaldpresset rapsolje eller ekstra jomfru olivenolje
3 ss vann
havsalt
et par dråper sitron eller eplecidereddik
½ surdeigsbrød

SLIK GJØR DU
Steg 1: Surdeigskrutonger
Riv brødet i grove biter og stek gylne i en panne. Tilsett 1 ss smør mot slutten av steketiden.

Steg 2: Aspargessmørsaus
Kutt av bunnene på aspargesen og kutt i grove biter. Sauter lett i 100 g smør til de er møre og tilsett 3 ss vann. La det småkoke i 3 minutter før du siler av sausen. Smak til med salt og eventuelt et par dråper sitronsaft eller eplecidereddik. Det er viktig at du ikke lar sausen stå å koke alt for lenge – da kan den lett bli bitter på grunn av aspargesbunnene.

Steg 3: Asparges-crudité
Egentlig bare et fancy ord for rå grønnsaker: På en mandolin, skjær 2 stk asparges på langs til tynne bånd. Legg i en skål med litt kaldpresset rapsolje (eller god ekstra jomfru olivenolje) og litt havsalt. Har du ikke mandolin kan du også bruke en gulrotskreller.

Steg 4: Bløtkokte egg
Tilsett eggene i kokende vann og la de koke i 4 minutter. Etter 4 minutter, hell av vannet og fyll kjelen med kaldt vann. La de ligge i det kalde vannet i ca. 1 minutt – det gjør de litt enklere å skrelle.

Steg 5: Blanchert asparges
Tilsett asparges i kokende vann med salt og la de koke i 3-5 minutter. Om aspargesen er veldig tynn holder det med 2 minutter. De er ferdige når de er lette å bøye, men fortsatt har en sprø kjerne.

Steg 6: Anretning på tallerken
Ta en titt på bildet! Kutt blancherte asparges i biter og legg utover hver sin tallerken. Skrell eggene forsiktig og legg midt på slik at det flyter litt utover. Hell i sausen og fordel godt rundt asparges og eggene – ikke over, for vi vil jo ikke dekke til den fine grønnfargen. Topp det hele med surdeigskrutonger og asparges-crudité. Eller bare freestyle det hele… Det kan simpelthen ikke bli feil med de deilige råvarene og den mengden smør vi har brukt her!

Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.