Året da ytre høyre infiltrerte yogamiljøet

Mine sosiale medier er vanligvis fylt med bilder av yogakolleger i ulike posisjoner. Men nå dukker det opp konspirasjonsteorier om Covid-19, vaksiner og satanistiske ritualer. Hva i huleste skjer i yoga- og livsstilsmiljøene?

Jeg underviser i yoga og meditasjon og er en del av et løst sammensatt miljø av mennesker som er opptatt av helse, kosthold, filosofi og spiritualitet. For mange er dette et sted å komme til når verden blir overveldende, og derfor har miljøet vært ganske apolitisk. Mitt prosjekt som yogalærer, og forfatter, har alltid vært politisk. Dersom målet er bedre helse og mer velvære, er det nyttig å se på sammenhengen vi lever i. Jeg har vært blant mindretallet som trekker inn det samfunnsmessige perspektivet. Men nå har det skjedd noe nytt. I strømmen blant inspirerende sitater om medfølelse og kjærlighet, dukket det i år opp hyllester til Trump og støtteerklæringer til ytre høyre. Hva i huleste skjer i yoga- og livsstilmiljøene?

- Jeg gir min fulle støtte til Trump! skriver en norsk yogakollega på sin Facebook-side, og fortsetter med å anklage NRK for svartmaling av den avtroppende presidenten. Andre poster videoer og knytter emneknagger til konspiratoriske grupper som er støttespillere til Trump-administrasjonen. Jeg får invitasjoner fra yogainstruktører til demonstrasjonstog som inkluderer islamfiendtlige, rasistiske og transfobiske grupper. Bruk av ord som Oppvåkning - som i å ta "den røde pillen" (fra filmen The Matrix) og våkne opp fra illusjonen vi alle lever i - og Sannhet med stor `S´, er gjennomgående. Postene signeres gjerne kun med et kryptisk `Q´.

Jeg ønsket meg mer sosialt engasjement i yogamiljøet, men så ikke for meg dette. Hvordan fikk disse verdiene innpass i livsstil- og velværesegmentet? Hvem står bak meldingene? Farvannet skulle vise seg å være mye mørkere enn jeg trodde. (Les videre)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her