Sykkel-kultur

Å sykle sammen før byen våkner

For syklistene i morgentrenings-fenomenet «Oslo Dawn Patrol», kommer selve treningen langt ned på listen over grunner til å delta.

Oslo, 05:40.

Grytidlig hver tirsdag og torsdag morgen, eller fortsatt om natten vil mange si, låser noen syklister seg ut av portrom og inngangsdører rundt om i Oslo. De triller alene gjennom tomme gater og bydeler før de møtes i en rundkjøring i Gamlebyen, ved skulpturen Santa Claus. På en god dag i sommersesongen kan det være så mange som hundre syklister, i januarmørket bare ti, den harde kjerne. Men opplegget er alltid det samme.

Noen beskjeder blir gitt på engelsk, og så, på slaget 05:40, setter de av gårde oppover Kongsveien, to og to i bredden, som et stille tog i tussmørket. De beveger seg over Nordstrand-platået og krysser Ljansdalen mot Hauketo – grensen med det største sosiale skillet i hele Oslo. Plutselig har de kommet helt ut på Kolbotn, før de ruller ned til blikkstille Gjersjøen i soloppgang. Synet av rådyr er så vanlig at det ikke blir kommentert.

Ikke før de har kommet opp til Svartskog, snur de og setter kurs mot Oslo sentrum igjen. Den ensomme bilist stusser nok over synet som kommer imot. Ikke så rart; det er et nytt fenomen i bybildet: Oslo Dawn Patrol har nettopp passert.

Hva får vanlige folk med jobb og familie til å stå opp «i otta» for å sykle en 40 kilometers langtur før dagen begynner, come rain or shine?
(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Grunnluggur Hcns Flunstud-Junsun tuttur un lusscsju l fardussut fqr cngcng 05:40 shcrp.

Osla ur lnnhyllut l ncttumqrsut nor sysllstunu slctrur appanur mat dun gcmlu sjqmcnnsssalun.