Harvest anbefaler

17 julegavetips fra Harvest-redaksjonen

Små og store, helst små.

Hvis man setter av tid til å leite litt, er det utrolig hvor mange småprodusenter som holder på rundt omkring i dette landet. Folk som tror på en idé og starter for seg selv. Det finnes knapt en ting som ikke bare produseres og selges av svære kjeder, men også av små lokale entreprenører, folk som har startet for seg selv, og som alltid, og uten unntak, har som forretningsidé at produktene de lager skal være gode, bedre enn de masseproduserte.

I Harvest liker vi å støtte sånne bedrifter, kanskje fordi de minner litt om oss selv, og fordi vi husker hvordan det er å tro på en idé og bygge seg opp helt fra grunnen.

Her er 17 tips til julegaver du kan kjøpe fra lokale småprodusenter. Samtlige kan bestilles på deres egne nettsider.

(artikkelen fortsetter)

Bagger og soveposer

Gründerne bak Halite kommer fra Forsvaret. De møttes på oppdrag i Somalia. Som yrkessoldater har de også tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo. De har vært brukere av spesialisert og slitesterkt utstyr, både i sandblåst ørken og i kalde nord. I jobben fikk de føle på kroppen hvilket utstyr de kunne stole på. Denne kunnskapen tar de med seg når de lager bagger og soveposer. Vi har testet begge deler et par år. Anbefales varmt.

Kjøp her

Ullundertøy fra FOGG Gildeskål

Vi gikk på Grünerløkka en lørdag for å vise ungene denne pulserende, vibrerende, deilige bydelen i Oslo som vi selv for tjue år siden vanket i hver dag eller rettere: hver natt. Mens barna sjekket secondhandbutikker og stirret på ungdommer, oppdaget vi en butikk som lyste fint: FOGG Gildeskål, sto det på den. I vinduene hang ulltrøyer i diskrete farger. Det var som om verdensaltet sentrerte all sin kraft mot oss der vi gikk, liksom dyttet oss i ryggen inn i butikken. Ull! Ull på rekke og rad. Vi har gått i Fogg-klær siste halvåret. Anbefales.

Kjøp her

Norsk samtidskunst fra ByHands

Folk kjøper fortsatt Munch og Vinternatt i Rondane, og de glemmer - eller vet ikke - at det finnes veldig mange, veldig flinke illustratører og samtidskunstnere i dette landet, som ikke nødvendigvis er så kjente, men som er på vei opp. Slik sett gjør det lille agentbyrået ByHands en veldig viktig jobb som formidler av det store mangfoldet som finnes. VI har selv kjøpt bilder fra ByHands, sjekk nettsiden deres, her kan man kjøpe dyre ting og ting til overkommelige priser - blant annet av Bendik Kaltenborn (se illustrasjon), som seiler opp som en vår tids store illustratører.

Kjøp her

Edvardsons vadmelsvotter

Familiebedriften Edvardson har holdt på helt siden den amerikanske borgerkrigen, nærmere bestemt på 1860-tallet, da “farfars farfar Edvard Torstensson” begynte med skomakeri for å livnære seg. Senere utvidet familien repertoaret med både vademelsbukser, vadmelsjakker, lærbelter og utstyr til jakt. Håndverk er kjernen i familiebedriften, kvalitet som varer, og god funksjon. Materialene skal være slitesterke, bekvemme, lydløse og lette, sier de selv. Vi har hatt vadmelsvottene, laget med ytterstoff i vadmel, innerfôr i ull, forsterkning i skinn på innside og tommel.

Kjøp dem her

Anorakk fra Ravnø

En av Ravnøs gründere sier: - Er det noen som er gode til å skjule seg, så er det rovdyra. Vi satte oss ned med Mint design og sa: Vi trenger et mønster ingen har sett før. Som gjør litt vondt i magen fordi det er skummelt å se det første gang. Vi vil ha en jakke med ulvens farger og en med gaupas farger. Deretter måtte vi finne en fabrikk som lager jakker som varer i minst ti år. Da må vi bytte tråd, teip, lim, vi måtte oppgradere alle disse småtingene. Innovasjon Norge trodde på ideen vår. Slik startet Ravnø. Vi har ennå ikke hatt råd til å kjøpe klær herfra, men vi sikler på anorakkene.

Kjøp den her

Gin fra vidda

Som de fleste bygdiser og distriktsfolk veit: Det er lange og ærverdige tradisjoner for spritproduksjon i Norge. Nå har Oslo Håndverksdestilleri høynet med en gin med norske høyfjellsurter. Anbefales, men husk å drikke den med måte. Og som de fleste vet; sprit kan i dette landet ikke bestilles på postordre, men kun kjøpes på Vinmonopolet.

Les mer om Vidda gin på nettsidene til Oslo Håndverksdestilleri

Kart over ditt (eller gavemottakerens) favoritterreng

Alle man kjenner har et sted som betyr ekstra mye for dem. På fjellet, ved sjøen, i skauen. Ja, til og med Risør, som dette kartet viser, har sine tilhengere. Dette har de to kameratene Daniel Andersson og Pavel Sagen gjort til levebrød. Deres lille firma Dapa Maps lager kart over ditt favoritterreng, ski, tur, sykkel, by, fjell, hva som helst egentlig. Den perfekte julegave til den som har alt, bortsett fra kart.

Kjøp her

Neversåler fra Sara Duodjo

Før i tiden var folk opptatt av skosåler. Når vinteren kom, kjøpte man ikke nødvendigvis nye sko, man bare byttet ut sålene. La inn et par tjukke i ull, og dermed var skoene brukbare, selv i minusgrader. Det er desember. Temperaturene faller. Her kommer vinteren, som Jokke sier. Den verste kulden kommer nedenfra, men med disse skosålene har du ingenting å frykte.

Kjøp sålene her

Ullgenser fra Amundsen

Vi i Harvest er gode venner med gjengen som startet klesmerket Amundsen for noen år siden. Da var de små, men klærne deres ble så populære at de vokser og vokser. Vi er selvsagt litt inhabile her, men vi vil likevel insistere på at det er meget velfortjent. Vi går i Amundsen-klær dagen lang, og denne varme, tjukke hettegenseren har blitt vår favoritt nå som det er vinter. Fins til både kvinner og menn.

Kjøp den her

Barents Outdoor Tarp Re-design

En tarp er her til lands bedre kjent under navnet gapahuk. Opplegget er enkelt. Du har en rektangulær teltduk med barduner i alle hjørner og på langsidene, og med denne duken kan du lage verdens mest fleksible tak, tilpasset terrenget på stedet du har tenkt å slå deg til for natten, eller bare stoppe for en rast. Barents Outdoor er en ny produsent som holder til på Melhus, rett sør for Trondheim. De lager tarp av resirkulerte materialer, og telt i alle størrelser og fasonger.

Kjøp her

Ullundertøy fra Lanullva

I 1994 startet Brit Vinje Lyngstad sin egen lille konfeksjonproduksjon på Nord-Vestladet. Hun brukte en egenutviklet strikketeknikk som hun fikk Reodor Felgen-prisen for noen år seinere. I dag har Lanullva undertøy og gensere og luer i ulike former og fasonger, til både menn, kvinner og barn. Bra saker som varmer meget godt, og som ikke klør - noe alle som har barn vet at kan være helt avgjørende for om klærne blir brukt eller ikke.

Se hele utvalget i Lanullvas egen nettbutikk

Kubbelys fra Honninggutta

Harvest-kontoret har denne vinteren et sjaman Durek-preg, fordi vi sparer på strømmen, og derfor kun brenner stearinlys i arbeidsdagens første timer. Vi kom over Honninggutta, som holder til i Kristiansand. .Vi bestilte kubbelys fra dem, laget av bivoks. Lysene koster litt (kanskje mer enn strøm), og de varer ikke evig, men de gir et vakkert lys og en mild lukt av honning.

Kjøp dem her

Tretopphytta på grensen

Julen for et par år siden hadde vi gått tom for ideer, og så slo det oss at en helg med hele familien i en trehytte kanskje var tingen. Det viste seg å stemme. Vi bodde i Elghytta, en av tre hytter som tilbys av det lokale firmaet Tretopphytter på grensen, en kort kjøretur utenfor Halden. Flott hytte, topp stemning, grilling på verandaen, og ganske magisk å ta morgenkaffen ti meter over bakken, i fuglenes og ekornets element.

Bestill overnatting her

Eplecider fra våre naboer

Harvest publiserte i høst en omfattende reportasje om den norske ciderproduksjonen, og hvilket mektig innpass den tradisjonelle drikken har fått, både hos vanlige folk, på polet og på gode restauranter. Da kom en ydmyk e-post fra våre naboer: Kunne dere prøvd Brännland Iscider fra Vännäs nær Umeå også? Ambisjonen deres var mindre ydmyk: Å lage verdens beste dessertvin, fra Västerbotten, med svenske epler og nordisk kulde. Vi har drukket den bar og til ost. Den var himmelsk.

Kjøp Brännland Iscider 2021 på Vinmonopolet

Abonnement på kaffe fra Langøra Kaffebrenneri

Langøra Kaffebrenneri fra Stjørdal har både Ireme og Impano fra Rwanda, Santa Clara fra Brasil, de har kaffe fra Kenya, Colombia og Etiopia. Langøra lager altså så god kaffe, og med et abonnement får du jevnlig kaffe i posten.

Kjøp abonnement her

Saueskinnnslue fra Skinnlue.no

Når det virkelig er kaldt, er det ingenting som en god saueskinnslue. Den gjør ikke noe at den er ganske tøff i tillegg. Egner seg ikke for skiturer, med mindre du skal gå på Grønland. Men svært god hvis du bare skal være ute en kald vinterdag.

Kjøp lua her

Hæstkuk

Den mer sofistikerte grillsausen har ankommet ketchup-landet, og i sommer oppdaget vi en saus som heter Hæstkuk og er laget av den lille produsenten Dritforbanna. Begge navnene er jo artige i seg selv, men her er det ikke først og fremst navnet som er poenget, men smaken. Ho-ho, som den smaker, Hæstkuken. Av eddik, honning og deilig, røkt hickory. Den skaper små blaff av minner fra den gang vi var barn, og smurte treskiene våre med tjære. Før tenkte man at grilling var noe som eksklusivt hørte sommeren til, men etter et par vintre med korona-nedstengning har vi lært at grilling er en helårsaktivitet.

Kjøp hæstkuken her

Denne saken har du fått av en venn

God journalistikk koster. I mange år har vi basert oss på frivillige donasjoner. Nå ønsker vi å tilby de som støtter oss, eksklusivt innhold. En som abonnerer på Harvest har valgt å dele denne saken. Derfor kan du lese den gratis.

Få tilgang til hele Harvest for
kun kr. 99 per måned.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her