Essay

Worldwide

Så ulike deler av verden, men vi er alle i samme situasjon. Maskerte skikkelser som myldrer rundt sykehus og offentlige bygninger.. Er dette virkelig San Francisco, Milano, Shanghai?

Da jeg vokste opp i Dundee, på den tiden da det bare fantes tre tv-kanaler i England, pleide hele familien å samles for å se Nationwide, et nyhetsmagasin på BBC som ble sendt tidlig om kvelden. Når jeg tenker på det i ettertid kan det virke som programmet var et bevisst forsøk på å forene hele nasjonen på et mentalt plan.
Jeg frydet meg over ulikhetene mellom regionene i Storbritannia. Samtidig ga Nationwide meg en sterk følelse av enhet og samhørighet med nasjonen som helhet. Bak nyhetsankerne som satt i London kunne vi se en hel vegg full av tv-skjermer som viste live-bilder fra et dusin ulike tv-studioer fra andre deler av Storbritannia.

Noen ganger fikk vi egne regionale nyheter, andre ganger fikk vi en gjennomgang av lokalnyhetene fra andre deler av landet. Nyhetene kunne handle om hvordan et bestemt distrikt forholdt seg til temaer og nyheter av nasjonal karakter, men vel så ofte var de lokalt forankret, for eksempel ved at de fortalte hvordan akkurat dette distriktet markerte en nasjonal helligdag. Og de ble alltid presentert av en reporter med den korrekte, lokale dialekten.
«Her i nordøst ville nyttårsaften aldri vært nyttårsaften uten ... »
«I The Midlands, hvor vi har sett en økning i voldskriminalitet for andre år på rad ... »

Nationwide forsvant en gang tidlig på 1980-tallet. Forsøket på å gi tv-seerne en følelse av at de var til stede i alle deler av landet på én og samme tid, at vi var ulike, men likevel alle i samme båt, ble avløst av en utvidelse av det kulturelle rommet. Flere kanaler, hyppigere reising, internett og sosiale medier. Avstandene ble mindre, men de ble også større. Resultatet var at det oppsto et mer diffust mentalt forhold mellom nasjonen og enkeltindividet enn det som hadde eksistert da vi alle satt foran tv-apparatene og så Nationwide.

Nå var nyhetene preget av korte reportasjer fra forskjellige deler av landet, som ikke handlet om de ulike regionene som sådan, men om spesielle hendelser som hadde inntruffet på et bestemt sted.
For eksempel direktesendte rapporter fra to landsbyer i Wales som opplevde oversvømmelse, en i Somerset og en i Yorkshire, formidlet av reportere fra BBCs studio i London, heller en en håndfull regionale studioer som snakket om flommen fordi det var deres tur på skjermen, sånn det hadde vært før.

(saken fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Ethan Wilkinson
Foto: Boris Dunand