Til Sverige

Tre anbefalte togturer i Sverige

Sverige, med sommernetter like lyse som våre norske og med en lunefull sommer så frodig og vakker som bare den nordiske kan være, fortjener en sjanse. Her er reisetips for sommer-Sverige med tog.

Vi har gått av SJs sommertog i Herrljunga og har tatt oss videre med lokaltog og buss til Vänerskärgården biosfæreområde og Läckö slott.

Like sikkert som trekkfuglene kommer tilbake til Norden, gjør vi som nok en gang har overlevd den nordiske vinteren, oss klare for å fly i flokk sørover. Middelhavskysten! Det er dit de aller fleste vil, og det er dit flyselskapene sender oss på skamløst billige billetter.
Ofte er det dit vi strever for å komme, også vi som helst reiser langsomt og miljøvennlig langs bakken. For oss blir Sør-Sverige ofte bare en transportetappe på reisen sørover til kontinentet. Men hva med rett og slett å oppleve mer i landet vi uansett ikke kommer utenom?

Her er tre fine, og på hver sin måte eksotiske, togreiser langs svenske skinneganger:
1. Snabbtåg fra kyst til kyst
Svenskene holder seg med to fine sommerkyster, og i høysesongen kjører SJ daglige direktetog mellom dem. Toget går fra Strömstad hver ettermiddag og fra Stockholm hver formiddag, og turen tar i underkant av seks timer hver vei.
Sommertoget fra kyst til kyst i Sverige har status som «snabbtåg». Det har mer med komfort enn med fart å gjøre, i hvert fall så lenge toget snirkler seg mellom småstedene Skee, Tanum, Dingle og Munkedal på den svenske vestkysten. Det er først når toget svinger inn i landet ved Uddevalla at farten settes opp, og derfra tas landet på tvers i lange strekk.
Komforten om bord består av tilbud om mat & drikke, og for den som velger første klasse, litt ekstra god plass og maten servert underveis etter ønske. Til Norden å være er det med andre ord noe kontinentalt over denne togreisen, men utenfor vinduene er det nordisk sommer for alle pengene.
Den som vil gå av underveis, kan også få med seg svensk innlandsidyll og et ferskvannsbad i Vänern. Gå for eksempel av i Herrljunga, ta lokaltog videre til Lidköping og derfra lokalbuss til Läckö slott og UNESCO-biosfæreområdet Vänerskärgården, med nybygde Naturum Vänerskärgården Victoriahuset (besøkssenter og overnatting). (http://naturum.lackoslott.se/)
SJ opplyser at «sommartåget» i år skal gå fra og med 18. juni til og med 18. august. (www.sj.se )

2. Retrotog med pianobar fra by til by
Er du av dem som regner en øl i en pianobar inn blant livets gleder, vil det kanskje være ekstra stas å vite at barbesøket kan gjøres underveis mellom de svenske byene Göteborg, Stockholm og Uppsala. Privateide svenske Blå tåget kjører ordinær rutetrafikk i konkurranse med SJ, men med ekstraordinære togsett fra 60-tallet der alt er holdt i retrostil. Togene kjører med restaurantvogn, og i helgene med levende musikk i pianobaren. (www.blataget.com)

3. Somletog gjennom utkant og urskog
For den som virkelig vil gjøre et dypdykk i svensk kultur og natur, er lille, rare Inlandsbanan et spennende alternativ. Inlandsbanan eies av svenske innlandskommuner og kjøres på sommeren som turisttog helt fra Kristinehamn i sør til Gällivare i nord. Her kan du i tillegg til enkeltbilletter også reise på Interrail-billett eller togloffe i 14 dager med et eget «Inlandsbanan-kort». Det siste er særlig aktuelt for den som vil kombinere togferie med fot- eller sykkelturer. (https://inlandsbanan.se/)
Inlandsbanan snirkler og går daglig langs de tre strekningene Kristinehamn-Mora, Mora-Östersund og Östersund-Gällivare med én rute nordover og én rute sørover. Den tar oss gjennom steder som Orsa, Fågelsjö, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Arvidsjaur og Jokkmokk og stanser for lunsj og middag underveis, mens toget tålmodig venter til passasjerene er om bord igjen.
Langs hele Inlandsbanan er det et utall av sykkel- og vandreruter i natur- og kulturlandskap, og like før ankomst i Gällivare rusler toget langs nordsiden av Muddus nasjonalpark. Da er vi i Lapplands verdensarvområde, ført opp på UNESCOs liste i 1996 og kjent som Europas største sammenhengende naturlandskap med så godt som uberørt natur.
Fra Gällivare er det en kort togreise videre med SJ til Kiruna, og derfra kan den som vil, fortsette togreisen hjem igjen til Norge med spektakulære Ofotbanen gjennom Abisko nasjonalpark til Narvik.