HVA SKJEDDE MED SØVNEN VÅR?

Søvnforsker: - La kveldene ligne på våre forfedres

Før Thomas Edison fant opp lyspæren, var det mørkt lenge før leggetid. Forfedrene våre måtte leve i naturens rytme, sier norsk søvnforsker som råder oss til å lære av fortiden.

Det finnes forskningsbasert behandling for kroniske søvnplager og søvnsykdommer. Råd og øvelser som du kan lære deg ved hjelp av en bok, internettbasert behandling eller veiledet av en søvnspesialist.
Men det en bok eller internettbasert behandling ikke kan hjelpe deg med, det er verden omkring deg. Søvnen hjelper oss å bearbeide inntrykk, og alle sover derfor dårlig en natt i ny og ne. Om inntrykkene derimot blir for mange eller sterke, opplever noen å sove dårlig over tid. Noen utvikler da mestringsstrategier som virker mot sin hensikt. Eksempler på dysfunksjonelle mestringsstrategier er å ligge våken i sengen i timevis eller å stå opp og sette seg foran en lyssterk skjerm.

Men hva gjorde vi så før vi hadde kunnskap om sammenhengen mellom ubevisst læring eller virkningen av lys på døgnrytme? Tenk deg tilbake til tiden før Thomas Edison fant opp lyspæren. Det var den gangen det var mørkt lenge før leggetid. Forfedrene våre var tvunget til å leve i rytmen til naturen omkring dem. De brukte kroppen hardt, men de hadde det sannsynligvis mer sosialt enn oss. Kan hende spilte de musikk eller fortalte historier om helter og guder til hverandre i mørket? Kveldene må ha vært sosiale og fylt av undring og velvære.

Folk flest har i dag mistet muligheten til å fortelle om opplevelsene sine rundt et leirbål under stjernehimmelen. Vi har på den måten mistet et godt verktøy for å rydde i tankebøra: Samtalen med resten av flokken! Det å oppdage kraften i slike samtaler ble en vekker for meg. – Du trenger ikke et helt leirbål. Et lite stearinlys og en venn som har evne til å lytte, er nok. Snakk sammen og vær nysgjerrig på hvordan den andre opplever de samme smakene, luktene og synsinntrykkene som du opplever. Let etter sanseopplevelser som gir en følelse av velvære, og legg tankebøra til side.

Tenk tilbake på følelsen av velvære når du skal sove om kvelden. Form et lite smil på hvert eneste utpust og la tankene vandre ut i mørket. Om du er heldig, vippes søvnbryteren over og den holder seg der til du våkner uthvilt fire-fem søvnsykluser senere.
Sov godt!

Les artiklene i serien Hva skjedde med søvnen vår?