Harvest anbefaler

Karantene­gaming fra et frilufts­perspektiv

Vi har spilt det storslåtte Red Dead Redemption 2

Ikke alle kan komme seg ut i den store amerikanske villmarken sånn helt uten videre. Spesielt ikke om man er i korona-karantene. Men er man 18 år eller eldre og lever greit med sterkt provoserende voldsscener, kan dataspillet Red Dead Redemption 2 være redningen.

Dette er historien om hvordan en gruppe lovløse menn søker frihet der det moderne amerikanske samfunnet fortsatt ikke har tatt plass. Gjennom spillets hovedperson, gjengmedlemmet Arthur Morgan, møter du et levende og rikt persongalleri som tilbyr små og store innblikk i hvordan det amerikanske samfunnet så ut på slutten av 1800-tallet. Her er historier om KKK og kvinners kamp for stemmerett. Men først og fremst: En endeløs verden der du kan vandre, ri, sloss, jakte og skyte deg gjennom ville vesten i jakten på skjermbilder av Arthur i solnedgang.

Allerede fra første sekund er naturopplevelsen i fokus: Spillet starter med at Arthur og gjengen hans ledet av Dutch van der Linde, er drevet på flukt fra lovens lange arm og inn i en kraftig snøstorm. Et av dine første oppdrag er å finne et bortkommet menneske i fjellene. Sammen med en kollega rir du opp trange raviner og over farlige snøskavler på jakt etter spor. Litt Røde Kors-stemning her altså, hadde det ikke vært for at man må skyte ned en jaktende ulveflokk på vei ned. Og all banningen.

Red Dead Redemption 2 er rett og slett et utrolig vakkert spill. Vi rir midtvinters gjennom natten med hver vår lykt mens månen og stjernene dukker opp på nattehimmelen. Vi bryter ut av tåken og inn under en knallblå himmel på vei opp en fjelltopp. Hadde DNT vært amerikansk og ekstremt liberale i forhold til voldsbruk, kunne dette fort vært et spill de hadde stått bak. Kanskje er det et etisk prinsippløst Jeger og Fiskeforbund vi her snakker om? Uansett er det liten tvil om at man i dette spillet får masse inspirasjon til emneknaggen #liveterbestute.

Arthur, eller jeg da, har akkurat tatt livet av en hjort. Bak ligger morgendisen og de snøkledde Rocky Mountains

Sammen med noen kamerater. Vi rir ned i solnedgangen. Instagramworthy!

Se, jeg kan ri med bare én hånd!

For det er de vakre naturopplevelsene som redder spillet. «Det Nye Amerika» som portretteres er rett og slett dypt fascinerende. Det er kanskje de voldelige oppdragene og youtubeklippene av feminister som blir banket opp som gir spillet blest i rikspresse og sosiale medier. Men det er faktumet om at man bruker over halvparten av tiden i spillet på å bevege seg ensom rundt i naturen som gjør det så fascinerende. Red Dead Redemption 2 handler rett og slett om tilstedeværelse i den store villmarken. Det handler om å jakte og fiske og lange samtaler med de du møter på hesteryggen eller rundt et leirbål. I all sin voldsorgie og provokative dramaturgi underbygger og portretterer spillutvikleren Rockstar Games naturen som rå og nådeløs. Akkurat slik den var før mennesket temmet den.

Med dette som bakteppe er det grunnleggende interessant å tenke over hvordan dette spillet etter den første lanseringshelgen ble det nest mest omsatte underholdningsproduktet i historien (725 millioner dollar). Naturen blir ofte romantisert og forherliget, men har alltid kastet lange skygger. I alle år har den skjult samfunnets utskudd og lovløse. Så fort det moderne mennesket snur ryggen til har det handlet om å drepe eller bli drept. Som Christopher McCandless (Gjort kjent gjennom filmen Into The Wild) fikk erfare da han reiste alene inn i villmarken og sultet i hjel. Det er en rå verden der ute. Og i all råskapen finnes ufattelig rikdom.

Sitter du i karantene, eller aldri får nok av store naturopplevelser, selv når du er inne? Vi anbefaler!

#liveterbestute