Turtips

På sykkel i fjellet

Sykkelentusiast og forfatter Øyvind Wold forteller deg hvorfor du bør sykle i områdene rundt Femunden og Engerdal.

Livet som fjellsyklist slutter aldri å fascinere meg. Noe av det mest overraskende er hvor lett det er å sykle på de vakre og varierte fjellveiene våre, det er mye mindre krevende enn man skulle tro. Jeg skrev boka På sykkel i fjellet fordi jeg synes det er altfor få syklister som bruker disse veiene, ikke minst i den nordlige delen av Hedmark. Folldal, Engerdal, Rendalen. Dette er ekte og nesten folketomme norske villmarksperler, med de kanskje vakreste landskapsformasjonene i landet.
Utkantkommunen Engerdal i Nord-Hedmark har tradisjonelt vært knyttet til aktiviteter som jakt, fiske og padling. Her inne ved svenskegrensen finner du drøye to tusen kvadratkilometer preget av furumoer, myrer, slake fjellformasjoner og nærmere tusen små og store sjøer. Femunden, Isteren og Røavassdraget tiltrekker kanopadlere fra hele landet, og nasjonalparken Femundsmarka tilbyr vandring i storslagen og ekte villmark. Ønsker du arrangerte aktiviteter, tilbys blant annet juving, rafting og elvepadling med ducky-båter.
Som syklist vil du straks legge merke til at veinettet er usedvanlig flatt, og det er relativt enkelt å sluke mil for den som ønsker det.
Fylkesveien fra Drevsjø langs vestsiden av Femunden til Tufsingdalen og Os må være de letteste ti milene i landet. Barnefamilier og ganske utrente personer vil trives på de lokale grusveiene. Vil du ta en tur til de svenske skoger, er det mindre enn en mil å sykle fra Drevsjø til Sverige.
Syklingen lar seg godt kombinere med korte fotturer til flere utsiktstopper på rundt tusen til tolv hundre meters høyde.
Terrengsyklistene kan også ha det gøy i Engerdal – traktorveier og flere korte morsomme stipartier gjør at du kan lage spenstige rundturer eller krevende miniekspedisjoner i ødemarka, flere topper lar seg også sykle opp på. En ting er sikkert, du kommer ikke til å sykle i kø.
Som sykkelturist bør du vite at det er langt til noen velassortert sykkelbutikk eller verksted, så husk å ta med ekstra slange, pumpe og basisverktøy på alle turer. Det er også langt mellom matbutikker, kiosker og kafeer, så en solid matpakke bør være en del av standardutrustningen for en dag på sykkelsetet.

Fra toppen av Gløtvola. Femunden i bakgrunnen.

UTSIKTSTUR TIL NYSETRA
Kvilten - Hovderoa - Nysetra - Kvilten

Veien inn til Nysetra, rett ved svenskegrensen, er lett å følge og relativt lett å sykle. Rundt halvparten av turen går over tregrensen og byr på god oversikt over deler av Engerdal. Du legger særlig merke til det store antall dekorative og merkelig formede småsjøer på den kjempestore myra Kvisleflået, på nordsiden av veien. Hele myrområdet er naturreservat.
Utgangspunktet er grusveien som tar sørøstover litt i overkant av seks kilometer sør for Drevsjøkrysset på Fv26. Ser du et grått treskilt med tekst «Lortsetra» umiddelbart inne på grusveien, er du på riktig spor. Hold til høyre i første veikryss, etter ca. en kilometer. Etter to og en halv kilometer kommer du til et nytt kryss, hvor du holder rett fram. To hundre meter stigning følger, før det blir fin småkupert vei til Nysetra.
Ønsker du å gjøre turen mer krevende, kan du legge inn korte avstikkere til fots til to av Engerdals såkalte diplomtopper; Svarthamaren (1141 m) og Østerhogna (1185 m), henholdsvis ca. 1,5 og 2,5 km å gå hver vei fra grusveien.
Går du på minst åtte av de ti diplomtoppene, kan du få diplom fra turistkontoret.

Femunden tidlig i juni, med Sølenfjellet i bakgrunnen.

LETT VILLMARKSRUNDE I JYLTINGSMARKA
Drevsjø - Lillebo - Gunnarsjøsetra - Sorken - Femundsenden - Drevsjø

En lett, til dels meget lett, runde gjennom fjellskog, myrlandskap og forbi mange sjøer. Fra Sorken og sørover er det panoramautsyn til fjellverdenen rundt, med mektige Sølen (1755 moh.) i vest som den store oppmerksomhetstyven.
En særlig lettere firemilstur enn gjennom Jyltingsmarka får du ikke, så dette kan være en fin introduksjonstur til femundstraktene. Når den likevel ikke er spesielt barnevennlig, skyldes det at deler av traseen går på fylkesvei. Den er tynt trafikkert, men de bilene som kommer, kommer gjerne i 80–90 km/t.
Fra Halvorsjøen til Gunnarsjøen er det noen kilometer med temmelig dårlig grusvei, akkurat det som skal til for å sette en ekstra piff på turen. Det kan være en idé å sykle Jyltingsmarka med litt lavere dekktrykk enn vanlig.
Det er ingen butikker underveis, men enkel kiosk på Femund Canoe Camp på Sorken i sommersesongen.
Følg Fv218 fra Drevsjø østover langs Vurrusjøen. Ta til venstre ved Lillebo etter snaue 7 km – det står et grått skilt i veikanten på grusveien: «Bredåsveien, Jyltingsmarka, Lillebo Stadion.» Nordover gjennom skogen er det stort sett ubetydelig stigning. Ta til venstre ved skiltet «Halvorsjøen» etter 16 km.
Etter to og en halv mil er det asfalt igjen, deretter fortsatt nesten helt flat vei tilbake til utgangspunktet. Fra Sorken sykler du helt i vannkanten langs Femunden.

Femunden frister med mange fine strender.

GRUSTUR INN I FEMUNDSMARKA NASJONALPARK
Elgå - Svukuriset t/r

Denne turen tar deg på bilfri vei inn til den trivelige DNT-hytta Svukuriset, som ligger nydelig til oppe i østlia ved Femunden. Her er det volleyballnett, bålplass, badebekk, utsikt og servering. Turen er ikke lang, men med så mye å finne på, kan man like gjerne lage en dagsutflukt ut av det. Rundt hytta finner du lettgått fjellterreng, og vil du ha en topptur, er det ca. 6 km opp til Stor-Svuku på 1416 meter, en av de høyeste i området.
Fra Drevsjø er det ca. en halvtimes bilkjøring nordover gjennom stort sett folketomme trakter før du når det lille tettstedet Elgå. Herfra til Svukuriset er det en mil å sykle nordover – du kan ikke ta feil, det er bare én grusvei langs sjøen her. Veien er sperret med bom for vanlig trafikk. Terrenget er lett småkupert de første 7 km, deretter en litt dryg bakke opp til hytta.
Med rutebåten M/S Fæmund II er det mulig å gjøre turen mye lengre. Fra stoppestedet Revlingen i bunnen av bakken nedenfor Svukuriset kan du ta båten over til Femundshytten eller Jonasvollen på vestsiden av sjøen og sykle for eksempel tilbake til Elgå, eller til Os i Østerdalen. Alternativt kan du bli med helt til nordenden av Femunden og sykle de tre lette milene til Røros.

TERRENGRUNDE OVER GLØTVOLA
Drevsjø - Engerdalssetra - Volbrenna - Gløtvola - Femundsenden - Drevsjø

Gløtvolarunden er et svett eventyr. De første tolv og de siste fem kilometerne er rene barnematen. Stigningen opp mot mobilmasten på Volskarven er derimot bratt nok, før du må stålsette deg for en mil på smal sti.
Stien er sjelden bratt, men derimot non-stop småteknisk og krever konsentrasjon hele veien. Det er både fysisk og mentalt tøft å sykle så lenge på sti. Underlaget er i hovedsak fast skogbunn som hele tiden brytes opp av røtter og små og middelstore steiner, og gjennomsnittsfarten blir lav. Men ikke la deg skremme – har du kjørt stier før, vil du kunne sykle det meste av denne også.
Du er omgitt av store og øde myrer og åser, og følelsen av å kunne møte en ulv eller bjørn rundt neste sving er absolutt til stede. Det er få skilt underveis. Du bør absolutt ha med det anbefalte kartet for å navigere riktig i stikryss.
En ting til – med mindre du synes myrvann er et alternativ, må du bringe med rikelig med drikke. Mitt tips er halvannen liter vann for denne runden.
Hold sørover fra Drevsjø på Fv26 i 12 km. Veien er meget lettsyklet til Engerdalssetra, nedoverbakke siste fire km. Ta til høyre inn på grusvei ved skilt «Sølenstua». Etter en slak oppoverbakke tar du til høyre opp i et hyttefelt ved skiltet «Volbrenna», ved drøye 16 km.
Følg grusveien østover gjennom hyttefeltet, etter hvert blir den både stadig brattere og dårligere. Veien ender ved en kommunikasjonsmast ved Volskarven, 20 km. Herfra er det kjempeutsikt sørover Engerdalen!
På kartet er det ingen sti videre, men i virkeligheten går det en fin og tydelig sti nordvestover og slakt nedover – etter et par hundre meter møter den stien som går fra gården Gløtvola til toppen med samme navn.
Her er det et mektig rundskue over Sølenfjell, Femunden og langt inn i Sverige. Bratt nedkjøring er begynnelsen på åtte krevende kilometer på sti nordover mot Femundsenden. En del stein på stien, regn med sykkelhastighet på rundt 8–10 km/t. Småkupert, men flatere etter hvert. Stikryss etter 25,5 km, følg skilt til «Femundsenden» til venstre.
Etter 30 km kommer du til Femundsenden.