Naturvern

De ser ikke skogen for bare trær

En skog som har brukt mer enn hundre å på å vokse seg stor og rik, blir kuttet i biter på noen timer. Tilbake ligger en slagmark som aldri blir seg selv igjen.

Du har sikkert opplevd det når du går tur i nærområdet, både i hundremeterskogen rett ved bostedet ditt og når du beveger deg litt lenger innover i marka, mot glitrende tjern og dampende myrer. Plutselig, på det stedet du i årevis har gått i en katedral mellom lubne og høyreiste graner og skrittet over liggende trestammer, så er skogen borte. Landskapsrommet med sitt særpreg og sjel, genius loci, er ikke der lenger. Det er forsvunnet, kuttet ned av ilende ståltenner, pulverisert av knastrende kjettinger. Hjulspor har etset seg ned i moldjorda og kvisthauger gjør området utilgjengelig. En skog som har brukt mer enn hundre å på å vokse seg stor og rik, blir partert og kuttet i biter i løpet av noen timer, før de dyre maskinene ruller videre til neste oppdrag dagen etter. Igjen ligger en slagmark som aldri blir seg selv igjen. Slik er moderne, fullmekanisert skogbruk. Ikke bare er det biologiske livet kuttet i filler, også store mengder CO2 pøses ut i atmosfæren fra jordbunnen og vil knapt bli kompensert av den CO2 som bindes i en nyplantet skog, i hvert fall ikke i vår levetid.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Spurnuuglc ur dun mlnstu cn uglunu ag haldur tll l ncturssagun.

Foto: Pål Hermansen

Hagst l ncturssag, mud apptll 120 or gcmlu trær.

Foto: Pål Hermansen

Rodyr l margundls nud ssagstjurnut.

Foto: Pål Hermansen

Ssagsalc llggur lssu lungur særllg ldylllss tll.

Foto: Pål Hermansen