Kronikk

Også evnen til å få barn synker

Yngre kvinner har nå økte problemer med å bli gravide. Yngre menn har dårligere sædkvalitet enn før.

Erna Solberg sa i nyttårstalen 2018 at vi trenger å føde flere barn, for å opprettholde vår økonomi og velstand. Siden har det vært mange debattinnlegg om hvorfor vi føder færre barn. Vi har hørt at unge voksne ikke har råd til å få barn tidlig, at det er for dårlige støtteordninger for barnefamilier, at kvinner ikke vil bli sett på som fødemaskiner, at det bør bli lettere å adoptere, at tiden er for knapp til mange barn når to foreldre jobber full tid osv.

Men ingen har nevnt en mulig viktig årsak: nedgang i fertiliteten hos både kvinner og menn. Altså den fysiske evnen den enkelte har til å få barn.

Fenomenet finnes i hele verden. Det vil berøre vår økonomi, vårt levesett, våre drømmer om å få en familie. Jeg håper at det blir satt av forskningsmidler, slik at vi kan forstå hvorfor det skjer, og at det settes inn tiltak.

Ofte kan vi lese at fertiliteten synker med årene. Flere fertilitetsleger uttaler at kvinner eldre enn 35 år vil slite mye mer med å få barn. Det er riktig at fertiliteten synker hos kvinner og menn med årene. Men hadde det bare handlet om alder, så hadde vi her på Frøyaklinikken nesten bare sett par i slutten av 30-årene og begynnelsen av 40-årene - friske og i god hormonell balanse. Men det gjør vi ikke.

På Frøyaklinikken opplever vi en økning av kvinner i 20-årene som kommer til oss med fertilitetsproblemer. For en del år tilbake, så vi nesten ikke denne aldersgruppen på klinikken. Vi ønsker å rope et varsku til samfunnet - til myndigheter - om at dette er alvorlig. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Få de viktigste sakene fra Harvest på mail hver fredag

Foto: Luma Pimentel/Unsplash

De fleste som kommer til oss har en diagnose som fører til fertilitetsproblemer. De har nedsatt sædkvalitet, eggløsningsforstyrrelser, endometriose, PCO/PCOS, lav AMH (lave eggreserver), for tidlig overgangsalder, stoffskifte-problemer, cøliaki etc. Slik vi ser det, så er dette hovedgrunnen til at de ikke får barn, pasientens alder er sekundært. Så klart alder er viktig, men kanskje ikke viktigst, slik Erna Solberg legger det frem.

En nyere studie viser at sædkvaliteten har blitt over 50 prosent dårligere de siste 40 årene i den vestlige verden (1). Mulig gjelder det ikke bare vesten. I høst besøkte jeg en fertilitetsklinikk i Doha i Quatar, og der også kunne de fortelle om en økende nedgang i fertiliteten, og spesielt hos mennene. Menn med nedsatt sædkvalitet har kortere levetid, enn menn med bra sædkvalitet. En norsk studie som har gått over 37 år viser tydelig at kvinnens levealder henger sammen med fertiliteten (2). Den viser at kvinner som kommer tidligere i overgangsalderen har økt sjanse for å dø tidligere. Kvinner med stoffskifteproblemer, diabetes, lav AMH og autoimmune sykdommer kan få dårligere fertilitet og flere av dem ser ut til å komme tidligere i overgangsalderen.

En nylig svensk studie (3) viser at i løpet av de siste ti årene har spontanabort økt med 50 prosent. De fant ingen sammenheng med gravides økte alder. Mulig det kan ha med immunologiske årsaker å gjøre.

Det er nok ikke ett enkelt svar på hvorfor fertiliteten er synkende. Selv tror jeg det er ganske komplekst og berører mye ved vår moderne verden. Noen lurer på om det kan handle om stråling fra mobil/wifi, maling, vaskemidler til hus og klær, medisiner som f.eks. smertestillende (både Ibux og Paracetamol reduserer drastisk sædkvaliteten etter fem dagers bruk. Ibux kan også forstyrre eggløsningen). Konserveringsmidler i maten og sprøytemidler brukt på grønnsaker og frukt, kan også ha en påvirkning på fertiliteten etc, etc.

En ny EU-rapport (4) forteller at folk i alle aldre får i seg for mye miljøgifter og bør redusere inntaket drastisk, skriver EUs organ for mattrygghet, EFSA. De nevner spesielt miljøgifter i fet fisk som kan bidra til dårlig sædkvalitet, at det fødes færre gutter enn jenter, samt utviklingsforstyrrelser hos nyfødte, og spesielt kjønnsorganet hos gutter. EUs eksperter ber om drastiske kutt. Jeg håper at Norge følger etter, og virkelig tar tak i dette med handling og gir forskningsstøtte, slik at vår helse og fertilitet kan bedre seg - til det beste for oss alle!

Referanser:

1. Nedgang i sædkvalitet
2. Tidlig overgangsalder kan føre til tidligere død
3. Spontanaborter økt med 50 prosent
4. Ny EU-rapport om miljøgifter