Fugler og mennesker

Fuglekassesnekring og karakterbygging

Hvordan forvandle noen planker og 10- 15 skruer til et passe velutstyrt hjem til en liten fluesnapperfamilie? Hvilken motivasjon ligger bak en slik handling?

Hvordan forvandle noen planker og 10- 15 skruer til et akkurat passe velutstyrt hjem til en liten fluesnapperfamilie, og hvilken motivasjon ligger bak en slik handling? Fra tanke til handling og ferdig resultat handler det både om nysgjerrighet og omsorg for det som rører seg utenfor vår egen husvegg og hverdagsliv.

Alle som har vært i en husbyggingsprosess vet hvor mye det er å holde styr på. Fra størrelse på rom, maksimal utnyttelse av solforhold og utsikt, ned til designet på baderomsvasken. Det er mye å tenke på. Men tar man det trinnvis kommer man vel i havn, forhåpentligvis med et resultat man er fornøyd med.

Å lage en fuglekasse er langt enklere, men samtidig utfordrende nok. For mange barn og unge, og ikke rent få voksne, er produksjon og opphenging av en fuglekasse en vei inn i fuglenes verden – en verden fylt med ny kunnskap og fascinasjon. Allerede i planleggingsprosessen innser du at det ikke er dine egne behov som her er i fokus, men behovene til en medskapning med vinger og et lite bankende hjerte. En perleugle, en stær og en fluesnapper (her er det snakk om den svarthvite fluesnapperen – vi har flere typer fluesnappere) har helt sikkert andre preferanser enn deg selv, og innordner familielivet på en litt annen måte. Men at en fugl ikke er bare en fugl, blir boligbyggeren også tidsnok klar over.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Terje O. Nordvik
Foto: Jan Erik Røer