Hva skjedde med søvnen?

Kapitalismens angrep på søvnen og natten

Søvn er tapt tid, og tidstap kan være kritisk i det senkapitalistiske samfunn.

Tidlig på 2000-tallet brukte det amerikanske militæret store midler på å studere en spurveart som er kjent for å kunne holde seg våken i opptil syv dager under de årlige migrasjonene mellom Alaska og Mexico. Kunne spurvehjernene si noe om nevrokjemi og genetikk som var overførbart til mennesker? Kunne drømmen om en soldat som ikke trenger søvn endelig oppfylles, uten bruk av amfetamin eller nyere medikamenter som Provigil?
Med denne rapporten fra den militære forskningsfronten åpner den amerikanske kunsthistorikeren Jonathan Crarys 24/7. Late Capitalism and the Ends of Sleep – en rasende liten bok om en kultur der det naturlige menneskelige behovet for søvn er stadig mer marginalisert, satt under press. For kriser dreier seg ikke bare om krig og andre unntakstilstander. Et senkapitalistisk samfunn er et samfunn der krisen i realiteten er en normaltilstand, knyttet til kravet om konstant dynamisk endring på alle nivåer. Vi tilpasser oss for eksempel nye teknologier i full visshet om at de snart vil være utdaterte og at vi må tilpasse oss på nytt. Å være tidlig ute gir konkurransefordeler, og det krever årvåkenhet. På samme måte er kravet om aldri å sove på post også innebygget i et globalt økonomisk system der muligheten for å shoppe, konsumere, gjøre forretninger, kommunisere og bli informert aldri stopper. Mens du sover - hvis du greier å sove – går du per definisjon glipp av noe.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

&quat;Arswrlght's Cattan Mllls by Nlght&quat;