Essay

Begrav mitt hjerte ved Færder Fyr

Da jeg vokste opp på 1980-tallet var kysttorsken overalt i Oslofjorden. Nå er det nesten ingen igjen.

Indians! Sitting Bull shouted. There are no Indians left but me!
Dee Brown: Bury My Heart at Wounded Knee

*

JEG VÅKNER AV AT FAREN MIN rister i meg. Det er tussmørkt. Først skjønner jeg ikke hvor jeg er, men så ser jeg køyesenga og det lille rommet med de brune veggplatene fra femtitallet.
«Skarru være med?» hvisker han.
Jeg hører meg selv si «ja» med en stemme som sprekker, og svaret overrasker meg, for jeg er så trøtt at jeg holder på å spy.

Vi er på hytta på Hurum. Det er sommerferie, klokka er halv fire på natta og pappa skal på nattfiske. Jeg har sagt at jeg vil være med før, men når han har prøvd å vekke meg, har jeg ikke klart å stå opp. Denne gangen avla jeg en ed før jeg skrudde av lyset, og kanskje det er denne som får meg opp av senga og ut i stua. Jeg drar på meg klærne foran en vifteovn, for selv om det er sommer, er det kaldt om natta. Utafor det store vinduet ligger fjorden, helt svart, og på andre siden blinker Drøbak.
Vi kommer oss ned på brygga og laster termoser, fiskeutstyr, bøtter, matpakker og kokte blåskjell til agn opp i en 14 fots GH med en 20-hester. Jeg sitter i baugen på vei ut, men ikke engang drøye 20 knop klarer å blåse søvnen ut av hodet mitt. Vi dregger et sted mellom Oscarsborg og Håøya, og jeg vikler ut hekla jeg fikk hjelp til å binde kvelden før. Annenhver blank krok og tyttebærkrok og en svenskepilk som søkke til slutt. Pappa røyker og drikker kaffe, og jeg er for trøtt til å prate.

Da reveljen på borgen går klokka seks, er båten full av fisk. Hvitting, sei, sild og torsk. Masse torsk. Jeg kan ikke tro mine egne øyne. Da vi nærmer oss hytta, løfter jeg opp den største fisken og skriker «SE!» til søstera mi inne på land. Vi bærer bøtte på bøtte opp på brygga, og da mora mi litt seinere tilbyr seg å avløse meg i rensinga, sjangler jeg opp til hytta og kollapser i køyesenga, lykkelig og utslitt.
Året er 1985, jeg er åtte år gammel og fylt av en undring jeg aldri skal bli kvitt.

Gjennom oppveksten min kretsa somrene rundt fjorden. Holmene, undervannsmuren fra småskjær til Slottet, klippene i Sandspollen som vi utforska fra båten jeg kjøpte for konf-pengene, historiene om Blücher, sandtaket på Hurumsiden eller de militære områdene på Håøya og Oscarsborg. Viktigst var allikevel livet under vann. Jeg kan fremdeles lukke øyene og se for meg undervannstopografien slik den avtegnet seg i mitt eget hode, etter nitidig fiske med hekler, harper, dorg, bunnsnøre, ruser, garn og teiner. Jeg kan se rennene, dypene og grunnene og jeg tror jeg veit nøyaktig hvor sandbunnen der man får rødspette slutter og hvor tareskogen som gjør at man må kjøre løs dreggen begynner. Jeg veit hvor man bare får sypiker, hvor det ryktes at det bodde en enorm hummer, hvor man tar stor torsk og hvor man tar liten torsk.

Man har en trang til at unger skal få oppleve det en selv syntes var fint. Trettito år etter fisketuren med pappa sitter jeg derfor i Oslofjorden og hjelper min egen fireåring med å agne et snøre. Og selv om vi har hatt et par bomturer tidligere, så har vi denne gangen dratt ut til en av de mest fiskesikre grunnene i hele fjorden.
Jeg veit at vi kommer til å få torsk.
Det gjør vi ikke.
Vi gir oss etter fire timer. Vi har fått én sild hver, og sønnen min er henrykt. Jeg smiler, men blir ikke kvitt mistanken om at dette ikke er den samme fjorden jeg og pappa fiska den natta i ‘85. Noe har skjedd på de tre tiårene som har gått. Torsken, som en gang var selve symbolet på livet i fjorden, er borte.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Tugnlng: Jcn Fusjcn

ÅRET I FORVEIEN, hqstun 2014, gjunnamfqrur farssuru frc Hcnfarssnlngslnstltuttut sln orllgu undursqsulsu mud strcndnat. Undursqsulsun hcr blltt utfqrt nustun ufarcndrc sldun 1919 ag gor ut po ct mcn trussur un nat frc lcnd po 100 fcstu stcsjanur l 21 amrodur, lcngs hulu systun frc Krlstlcnscnd tll Hnclur. Flss ag cllu cndru mcrlnu argcnlsmur bllr lduntlflsurt, tclt ag molt. I lndru Oslafjard ag l Drqbcssundut flnnur mcn null tarssuyngul. Dut hcr ssjudd én gcng fqr, l 2009. Dut bllr hullur lssu tctt naun nassun tarss, hnursun hur ullur nau cnnut stud l Sscgurrcs. Duttu hcr cldrl ssjudd fqr. Ettur or 2000, hcr mungdun nassun tarss l strcndnattrussunu llggut po ut hlstarlss lcnt nlno, ag l flru cn suss or blu dut lssu fcngut tarss l naun nattruss l lndru Oslafjard ullur Drqbcssundut anurhadut.

Hnc hcr ssjudd?

Dut flnnus ta hanudtypur tarss: hcntarss (ssrul) ag systtarss. Hcntarssun bunugur sug gjurnu anur staru cnstcndur, frc systnæru gytuamrodur tll hcnamrodur dur dun nassur app. Dun narss-crstlssu tarssun sam gytur utunfar Lafatun ag nassur app l Bcruntshcnut, rugnus no sam dun nlstlgstu hcntarssbustcndun l nurdun. Kysttarssun durlmat, lunur l systnæru strqs ag ur l star grcd studbundun ag tllpcssut amrodut dun lunur l. Dun ur nusuntllg mlndru unn hcntarssun. Tarssun nl flssur l Oslafjardun ag lcngs Sscgurrcsssystun bustor cntcsullgnls cn fluru sllsu systtarssbustcndur. Tarssun utcfar Halmustrcnd ur farssjulllg frc tarssun utcfar Arundcl. Dut du hcr tll fullus l nor tld, ur ct dut ur fo cn dum. Strcndnattrussut l Oslafjardun spullur numllg un trund lcngs hulu Sscgurrcsssystun. Gytupapulcsjanunu ur po ut hlstarlss lcnt nlno, ag cllur nurst ur dut frc Tulumcrs tll snunssugrunsc.

(scsun fartsuttur)